2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: A Magyar Köztársaság támogatja a többnyelvűségi stratégiát

2008. szeptember 30.
A Magyar Köztársaság támogatja Leonard Orban, az Európai Bizottság többnyelvűségi biztosának többnyelvűséggel kapcsolatos stratégiáját, amely várhatóan novemberben kerül az Európai Unió tanácsülése elé - hangsúlyozta Hiller István oktatási és kulturális miniszter kedden Budapesten, a biztossal közösen tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A tárcavezető szerint a többnyelvűség az Európai Unió versenyképesség-növelésének egyik meghatározó eleme.

"Mi magyarok és a Magyar Köztársaság a kulturális sokszínűség európai elvét, gyakorlatát valljuk" - fogalmazott.

A magyar anyanyelv a kultúra, az identitás meghatározó pontja - hívta fel a figyelmet Hiller István, hozzátéve, ahol a magyar nyelv jogosultsága nem vagy nem teljesen megfelelő, ott a Magyar Köztársaság a diplomácia szabályait betartva hallatni fogja a hangját a megfelelő fórumon. "Akik magyarul kívánnak tudni, beszélni, élhessenek szabad nyelvhasználati jogukkal az Európai Unión belül és kívül is".

Kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a Világ-Nyelv programot, mely öt évvel ezelőtt indult el a magyar középfokú oktatásban. A 2008/2009-es tanévben 10 ezer olyan diák érettségizik, aki részt vett a programban.

Leonard Orban tájékoztatása szerint az Európai Unió 500 millió lakosa 23 hivatalos nyelvet, három ábécét, több mint 60 kisebbségi és regionális nyelvet használ. Ez a sokszínűség figyelmet érdemel, ugyanakkor kihívásokat is jelent - vélekedett.

A stratégia, amely kiterjed egyebek mellett a szociális, a társadalmi integrációra, az interkulturális párbeszédre, a jogi nyelvhasználatra, valamint a versenyképességre, megoldást jelent a kihívásokra. Fő üzenete, hogy a többnyelvűség hidat kell képezzen a közösségek, országok között és nem megosztottságot.

A többnyelvűségi biztos megemlítette, hogy az Európai Bizottság valamennyi állampolgár nyelvtanulását támogatni fogja anyagilag is.

Leonard Orban, az EU többnyelvűségi biztosa, Hiller István miniszter és Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára
Leonard Orban, az EU többnyelvűségi biztosa, Hiller István miniszter és Bogyay Katalin, az OKM nemzetközi szakállamtitkára
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok