2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "A miskolci mentalitás - maga a reneszánsz"

2008. április 11.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter ma a Diósgyőri várban megnyitotta a Reneszánsz Év - 2008 miskolci rendezvénysorozatát, Miskolcon pedig felavatta a Lézerpont Látványtárat.
"A Reneszánsz Év - 2008 nem csupán a múlt felidézése és Mátyás király előtt való tisztelgés. Hanem annak a gondolkodásnak, kultúrának és életmódnak a felelevenítése, amely a hagyományok megőrzése mellett az újat kereste. Az a mentalitás, amit az elmúlt bő egy évtizedben Miskolcon megvalósulni láthatunk, maga a reneszánsz" - jelentette ki beszédében Hiller István, aki hozzátette, hogy a város a képes volt arra, hogy a kultúra segítségével változtasson a nehéz gazdasági helyzetén, s újra sikeres legyen. Nem véletlenül nyerte el a Magyar Kultúra Városa 2008 kitüntető címet.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet: az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év alkalmából több mint kétmilliárd forint értékben közművelődési, közgyűjteményi és művészeti pályázatokat hirdetett meg, amelyek igen nagy érdeklődést váltottak ki. Már több mint 1400 pályázat érkezett a programokra, pedig még nem is járt le minden határidő.

Az OKM nemrég 910.000.000 Ft összértékben újabb pályázatokat indított el, amelyek a városokat szólítják meg, tudományos konferenciák és kiadványok, illetve újító szellemű zenei, fotóművészeti, színházi és irodalmi művek létrejöttéhez teremtenek lehetőséget. Hiller István a miskolciak figyelmébe különösen a Városok reneszánsza és Reneszánsz túrák című pályázatokat ajánlotta.

A Lézerpont Látványtár avatásán a miniszter méltatta Barna György több mint 30 éves gyűjtőmunkáját, melynek eredményét mától tekinthetik meg a látogatók egy rendhagyó állandó kiállításon. Hiller István elmondta: különösen fontosnak tartja, hogy a Reneszánsz Évben nyílhat meg egy ilyen rendkívüli tárlat, ahol a hagyomány és az újítás összekapcsolódik az üzleti világgal. Megjegyezte, hogy szerte Európában új szerepet játszik a kultúra a hétköznapokban: a társadalom az identitását, a közösség-létesítés emberi megnyilvánulását keresi, és a kultúrában találja meg. A miniszter hangsúlyozta: ebben az állam feladata, hogy összekapcsoljon, lehetőséget teremtsen, és hozzájáruljon a megfelelő színvonal létrejöttéhez.

A legújabb-kori reneszánszát élő diósgyőri vár napjainkban kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek, koncerteknek, színházi előadásoknak, fesztiváloknak ad otthont. Miskolc városának az elmúlt 10 évben tett erőfeszítései nyomán ismét pezsgő kulturális központ lett az újjászületett vár, mint Miskolc és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik leglátogatottabb műemléke.

A minden évben megrendezett Diósgyőri Várfesztivál több nagy érdeklődésre számot tartó eseménnyel szolgál. A rendezvénysorozat a Reneszánsz Év alkalmából Mátyás királynak és Beatrix királynénak emléket állító nappal indul május 17-én. A "Királynék tavasza" - Reneszánsz nap Beatrix udvarában című esemény feleleveníti azt a 15. században kialakult kedves szokást, amely szerint királyaink Diósgyőr várát ajándékozták jegyajándékként az ifjú királynénak. Az egész napos tavaszköszöntő-szezonnyitó rendezvény a reneszánsz magyarországi virágkorát eleveníti meg kosztümös szereplőkkel, zenészekkel, táncosokkal.

Miskolc kulturális turizmusának egyedi színfoltja a most megnyíló Lézerpont Látványtár. A kiállítások témakörei eltérőek, ikonszerűek, egyféle történelmi mozaikként számos területre tehet gondolati kirándulást az érdeklődő a 600 m2-en kiállított tárgyak révén. Olyan látványnak lehet részese az "utazó", ahol egy helyen ismerkedhet meg a Kárpát-medence legnagyobb látogatható viseletgyűjteményével, nagyapáink lassan feledésbe merülő kismesterségeivel, az ötvenes évek sajátos tárgyi kultúrájával, vagy a különleges ásványok és az optikatörténet sokszor titokzatos világával.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok