2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: modern magyar tudáselitre van szükség

2008. november 7.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a magyarországi felsőoktatásban - a minőségi szemlélettel összhangban - szükség van az elitképzésre, a tudás-elit formálására is. Ezt a tárcavezető a "Kiemelt szakkollégiumok a tehetséggondozásban" című konferencián jelentette ki a budapesti Eötvös József Collegiumban.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"Magyarországon szükség van elitre, tudás-elitre, a tudatos képzésükre, formálásukra". S ha a hagyományainkat tekintjük - van is mire építenünk"- mondta beszédében Hiller István. Kitért arra is, hogy az alkotásvágy, kreativitás és a kritikai szemlélet eredményezhet magas színvonalú elitképzést: "Ahol kivész a kreativitás - ott nincs tehetség. Ahol kivész a kritikai szemlélet - ott nincs tehetség."

A szaktárca vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar felsőoktatásban az energiák jelentős részét a doktori képzésre, a PhD-képzésre és a doktori műhelyek fejlesztésére kellene fordítani. Hozzátette: a tehetséggondozásra több financiális lehetőség nyílik, mint az elmúlt években. A 7 milliárd forint mellett a költségvetésből plusz 500 millió forint fordítható erre, de több mint kilenc milliárd uniós forrás is rendelkezésre áll.

Az oktatási és kulturális miniszter hangsúlyozta: az elitképzés megfelelő jogi környezetének biztosítása érdekében készen áll arra, hogy a kormány elé terjesszen egy modern felfogást tükröző, a kiválóságot, a szakmai minőséget elősegítő javaslatot. "Ebben az OKM partnere a felsőoktatási intézményeknek, és számít az együttműködésükre. Közösen kell meghatározni azt a formát és kritériumrendszert, amelynek keretében a tudás-elit képzése, a tehetséggondozás megvalósítható."
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok