2024. február 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István Moszkvában tárgyal

2008. február 26.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter mától kétnapos hivatalos látogatásra Moszkvába utazott. Találkozik Alekszandr Szokolov kulturális és tömegkommunikációs miniszterrel, Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi miniszterrel, Mihail Svidkojjal, a Kulturális és Film Ügynökség vezetőjével, valamint az orosz tudományos és kulturális élet számos kiemelkedő képviselőjével.
A Magyar-Orosz Kulturális, Tudományos és Oktatási Kormányközi Bizottság létrehozásáról, az orosz és a magyar nyelv népszerűsítéséről, képzési és tudományos kutatóprogramok közös kialakításáról, valamint új "Magyar Pontok" oroszországi nyitásáról is tárgyal többek között Hiller István.
A miniszteri látogatás jelentőségét mutatja, hogy az orosz fél közvetlenül a küszöbön álló elnökválasztás előtt is kész újabb, magas szintű diplomáciai egyeztetéssel aláhúzni a magyar-orosz párbeszéd fontosságát.
Magyarországon e kapcsolatok fejlesztésének a humán szférában igen nagy a társadalmi elfogadottsága. Az ELTE Ruszisztikai Központjának egy évvel ezelőtt végeztetett országos reprezentatív felmérése szerint a magyar lakosság 61%-a támogatja a kulturális-tudományos kapcsolatok fejlesztését, és csak 2%-a ellenzi azt.

Hiller István már a december 7-ei magyar-orosz kormányközi fórumon is kiemelte az orosz nyelv itthoni fejlesztésének ügyét - mint a kétoldalú kapcsolatok bővülésének elengedhetetlen feltételét. Az orosz nyelv népszerűsítése a világban egyébként az orosz kormány egyik prioritása. Ezért is támogatták a közös kormányközi fórumon azt a javaslatot, hogy a már régebben működő magyar-orosz gazdasági vegyes bizottság mellett hozzanak létre kulturális, oktatási és tudományos kormányközi bizottságot is.
A magyar szakminiszter mostani tárgyalásain szóba kerül majd - egyebek mellett - a magyar ösztöndíjasok képzése az orosz felsőoktatási rendszerben, közös tudományos kutatási programok, a művészeti egyetemek közötti együttműködés, modern kulturális kapcsolati formák ösztönzése, a könyvkiadás és a magyar regionális megjelenés támogatása, illetve a filmes kooperáció lehetősége. Ismeretes, hogy Oroszország nyitni szeretne a koprodukciós piacon.
Oroszországban fontos a magyar regionális jelenlét, amely erősödött a "Magyar Pontok" hálózatával. 2004 őszén a Magyar Kulturális Központ a moszkvai Magyar Nagykövetséggel együttműködve megkezdte a "Magyar Pontok" kiépítését. Jelenleg 4 helyen - Pétervár, Hanti-Manszijszk, Joska-Ola, Szaranszk egyetemein - működik. Az ötödik "Magyar Pont" is előkészítés alatt áll Jekatyerinburgban. A "Magyar Pont" hálózata bázis a magyar nyelvoktatáshoz, hozzájárul a Magyarországra vonatkozó információk és a magyar kultúra terjesztéséhez.

Hiller István kedden először a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemén tart előadást "A magyar kulturális diplomácia a nagyvilágban: a Collegium Hungaricum-ok történeti modellje és modern szerepe" címmel. Az előadáson jelen lesznek a Lomonoszov Egyetem és a Turizmus Akadémia magyar nyelvet tanuló diákjai is. Ezt követően a magyar miniszter a Magyar Köztársaság Moszkvai Nagykövetségén találkozik - többek között - Jurij Oszipovval, az Orosz Tudományos Akadémia elnökével és Anatolij Torkunovval, a Nemzetközi Kapcsolatok Egyetemének rektorával.
Másnap pedig egyeztetéseket folytat Andrej Furszenko oktatási és tudományügyi, illetve Alekszandr Szokolov kulturális miniszterrel.
Hiller István a Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központban is látogatást tesz. Az intézet felállításáról éppen húsz évvel ezelőtt, 1988. február 26-án született kormányközi megállapodás.

A magyar tárcavezető moszkvai látogatása újabb lendületet adhat a 2005-ös magyar-orosz kulturális évaddal elkezdett közeledési folyamatnak, amely Hiller István első miniszterségének idején indult el.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok