2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: "A Reneszánsz Éve a tudomány éve is Magyarországon"

2008. május 20.
A "Mátyás király - Magyarország a reneszánsz hajnalán" című nagyszabású nemzetközi konferenciát Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitotta meg az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen. A magyar tudományos élet kiemelkedő jelentőségű eseményén három kontinens 12 országából 99 előadó vesz részt az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Reneszánsz Év keretében. Évtizedek óta nem rendezett magyarországi egyetem hasonló nagyságrendű tudományos találkozót. A reneszánsz korszak legkiválóbb kutatóinak részvételével zajló ötnapos konferencia jelentős mértékben hozzájárul a jelen innovatív, kezdeményező tudományos életének fellendítéséhez, és kibontakozási lehetőséget biztosít új kutatási irányok kialakításához.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A tárcavezető beszédében elmondta, hogy a Reneszánsz Év eddigi eseményei új lehetőségeket adtak és új utakat kínáltak a magyar kultúra egészének. "Ugyanakkor a Reneszánsz Év Magyarországon a tudomány éve is egyben" - tette hozzá Hiller István. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a nemzetközi hírű tudósok találkozójával az ELTE népszerű tudományos központja, az egyetemi rekonstrukció során felújított, az évek során számos kiemelkedő tudós előadásának otthont adó Gólyavár is méltó módon térhet vissza az egyetemi és tudományos életbe. A szakminiszter egyúttal közölte, hogy az ELTE-n zajló további felújításokra idén 250 millió forintot fordít az OKM.

Hiller István szerint az ELTE, az MTA, a Balassi Intézet és a Budapesti Történeti Múzeum közötti példaértékű együttműködéssel valósult meg a konferencia. A tárca vezetője bejelentette azt is: támogatja, hogy tanulmánykötetben jelenhessenek meg a konferencián elhangzó előadások és a kapcsolódó publicisztikák.

Fotó: Gordon EszterAz oktatási és kulturális miniszter beszédében kitért a magyar felsőoktatási reformra is. "A mennyiségi képzés időszaka lejárt, a jövő a színvonal emeléséről szól" - jelentette ki arra utalva, hogy az elmúlt másfél évtizedben fontos és szükséges mennyiségi változások zajlottak le a magyar felsőoktatásban, megnégyszereződött a hallgatók száma. "Ahogy a világon mindenütt, hazánkban is kihívást jelent, és sok gonddal jár a felsőoktatás megújítása" - mondta Hiller István, majd hangsúlyozta, hogy a küzdelmet megvívják és végigviszik.

E folyamat meghatározó elemeként említette a miniszter, hogy az elmúlt öt évben több mint 120 milliárd forint értékben a magyar felsőoktatás legjelentősebb infrastrukturális fejlesztése zajlott le a világháború óta. A következő két évben erre a célra további 20 milliárd forint jut.

"A doktori és a posztdoktori képzés ügyét, valamint az érettségi és a felsőoktatás kapcsolatának kérdéseit is szeretném megvitatni a magyar felsőoktatás minden meghatározó testületével" - emelte ki beszéde végén Hiller István, és arra kérte az intézményeket, hogy álljanak a színvonalemelés ügye mellé.

"Mátyás király - Magyarország a reneszánsz hajnalán" konferencia
A tudományos tanácskozáson az Egyesült Államok és Európa legkiemelkedőbb egyetemeinek professzorai tartanak előadást a reneszánsz korának kutatásairól, a korszak értelmezési lehetőségeiről. A különböző szekciók ülésein foglalkoznak - többek között - Mátyás király XV. századi államával, az időszak írott kultúrájával, valamint a reneszánsz ember világképével. Szó esik továbbá Hunyadi Mátyásról, mint királyról és mint személyiségről, valamint a reneszánsz uralkodó művészetpártoló tevékenységéről.

A konferencián az Eötvös Lóránd Tudományegyetem előadóin kívül részt vesznek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Tudományegyetem, a CEU: Közép-Európai Egyetem, valamint számos híres külföldi tudományos központ (az amerikai Harvard, a firenzei, és a lipcsei egyetem) tudósai is.

További információk: www.reneszanszev2008.hu, www.elte.hu
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok