2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: "A válság még szükségesebbé tette a struktúraváltást"

2008. november 28.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint két kulturális galaxisban élünk: a Gutenberg-galaxisban, és a Google-galaxisban. Ezt a szakminiszter a "Változó igények - megújuló könyvtár. Fejlesztési modellek itthon és külföldön" című konferencián mondta pénteken, Szentesen.
Míg a Gutenberg-galaxis meghatározza a tudásbefogadás, a tudásátadás formáit, addig a Google-galaxis közvetlenebb, gyorsabb, a benne élő emberek közti viszonyrendszer tágabb. "A tudásátadás új formája nem megszűnteti a régit, hanem mellette él, sajátosan kiegészíti azt. A kulturális galaxisok összekötnek múltat, jelent és jövőt" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy meg kell tanulni jól és élvezettel használni azt a galaxist, amelybe léptünk.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István kitért arra is, hogy a Reneszánsz Év keretében 30 ezer digitális képpel megalakult a Magyar Digitális Képkönyvtár, amely 2009 januárjától működik majd.

"A magyar könyvtárosok nem egyszerűen csak követték a nemzetközi trendet, hanem alakították is, ami az Európai Unió lényegéhez tartozó jellemvonás" - vélekedett a miniszter.

Megemlítette, hogy egy magyar könyvtárban 2001 és 2007 között átlagosan 29%-al nőtt a regisztrált olvasók száma, 14%-al nőtt a könyvtárhasználatok száma, több mint kilencszeresére nőtt a távhasználók száma, majdnem kétszeresére nőtt a könyvtárközi kölcsönzések száma. Kétszeresére nőtt a használók számára fenntartott számítógépek száma, a használók számára fenntartott internet hozzáférések száma pedig több mint háromszorosára emelkedett. A tárca vezetője ugyanakkor aláhúzta, sokat kell még tenni Magyarországnak könyvtárügyben, hiszen nem mindenhol hozzáférhető az infrastruktúra.

A pénzügyi és gazdasági válságról szólva azt emelte ki, hogy a válság egyetlenegy országot sem hagy változatlanul. Azonban azok az országok és társadalmak, akik képesek struktúraváltásra, előnnyé tudják változtatni a rájuk nehezedő kényszert. "Magyarországnak az oktatás, a kultúra és a kutatás-fejlesztés egységébe kell erőt és pénzt fektetni, a struktúraváltást ebbe az irányba kell megtenni" - hangsúlyozta a miniszter.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok