2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Irodalmi emlékházak reneszánsza

2008. június 27.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz év 2008 jegyében 120 millió forint összértékben hirdette meg az "Irodalmi emlékházak reneszánsza" meghívásos pályázatot, amelynek keretében az intézményekben élményközpontokat hoz létre, elősegíti az iskolák és az emlékházak hatékonyabb együttműködését, támogatja a köréjük szerveződő kulturális rendezvényeket, táborokat.
A program első jelentős eseménye a Péter-Pál-napi rendezvény lesz Tiszacsécsén, amelyet Schneider Márta kulturális szakállamtitkár nyit meg 2008. június 28-án, szombaton 11 órakor.

Az oktatási és kulturális tárca a Reneszánsz év 2008 jegyében a 60 irodalmi emlékházból a megyei múzeumok, a fenntartó önkormányzatok összefogásával, a térség iskoláinak és a turizmussal foglalkozó szakembereinek bevonásával élményközpontokat valósít meg a kiválasztott 19 emlékházban.
Ennek keretében 2008-ban 3 épületet újítanak fel, 3 helyszínen építenek új kiállítást, 9 emlékházban restaurálással, interaktív eszközök segítségével modernizálják a már meglévő kiállítást. Továbbá 8 helyen alakítanak ki múzeumpedagógiai foglalkoztatókat.
30 pedagógus és múzeumpedagógus vesz részt abban a műhelymunkában, amely az emlékházak és az iskolák hatékonyabb együttműködését kívánja elősegíteni.
A társadalmi integráció és összetartozás erősítése érdekében a tárca 35 helyen támogatja az emlékházak köré szerveződő falunapokat, kisebb fesztiválokat, kulturális rendezvényeket. A program fontos eleme, hogy mintegy 200 diák számára szerveznek az irodalmi emlékházak közelében dráma-, olvasótáborokat.
Az együttműködés hatékonyságának növelése érdekében alapították meg a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesületét (MIRE), és működtetnek önálló honlapot, amely hálózatosan kapcsolja egymáshoz az ország emlékhelyeit.

Móricz Zsigmond szülőfalujának június 28-i Péter-Pál-napi rendezvénye az "Irodalmi emlékházak reneszánsza" program első jelentős eseménye.
Erre az alkalomra készült el a múzeumpedagógiai foglalkoztató a tiszacsécsei emlékházban és megújult a 2004-ben készült kiállítás is. A tárlathoz kapcsolódó szövegeket Oberfrank Pál tolmácsolásában hallgathatja meg a látogató audio-guide-kon keresztül. Elkészült az emlékházhoz kapcsolódó első MIRE füzet. A program keretén belül gondoskodnak Móricz Zsigmondhoz kapcsolódó apró emléktárgyakról is, és mostantól lehet majd Móricz-könyveket is vásárolni. A település számítógépeket, projektort és vetítővásznat is kapott, hogy interaktívabbá tehessék a foglalkozásokat.

A tiszacsécsei Péter-Pál-nap eseményei:
Itt zajlik majd a MIRE műhelymunkájában résztvevő irodalmi emlékházak második összejövetele. A harminc szakembernek szervezett továbbképzésen a kiállítási kommunikáció, a látogatóbarát jelleg, az emlékház-iskola-közösség kapcsolat lesznek a legfontosabb témák.

Egész héten budapesti gyerekek vesznek részt az emlékházhoz szervezett olvasótáborban. Munkájukat ezen a rendezvényen mutatják be, ahol rajtuk kívül a Móriczhoz kötődő települések szintén képviseltetik magukat.

Ezen a napon tartja Tiszacsécsén rendes, évi közgyűlését a Móricz-társaság.

A szakmai programokat kísérő egész napos kirakodóvásár és a szatmárikumok bemutatása mellett az érdeklődők megtekinthetik a Petőfi Irodalmi Múzeum a Nyugat című folyóirat 100. születésnapja tiszteletére készült vándorkiállítását. A rendezvény este utcabállal zárul.
Az esemény a RENESZÁNSZ ÉV 2008 támogatásával valósul meg.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok