2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jelentős korszerűsítés indult a felsőoktatásban

2008. szeptember 7.
A Miskolci Egyetem mai tanévnyitó ünnepségén az oktatási és kulturális miniszter azt mondta: „A diploma önmagában nem elég, szükség van a mögötte lévő valós tudásra is”. Hiller István hangsúlyozta: elkezdődött és tart a felsőoktatás jelentős korszerűsítése, minőségi átalakítása. A tárcavezető a Miskolci Egyetemet a Felsőoktatási minőségi díjával tüntette ki.
Hiller István szerint az elmúlt másfél évtizedben a mennyiségi változás jellemezte a hazai felsőoktatást, amelynek következtében megnégyszereződött a hallgatók létszáma. "Mára eljött a minőségi változások korszaka, hiszen jelenleg az egész világon igen kemény küzdelem zajlik a tudás megszerzéséért" - jelentette ki a tárca vezetője, aki úgy véli: a globalizálódó világban a verseny a humán erőforrásra alapoz, ami a magyarok számára előny és egyben lehetőség is. Ezért a felsőoktatás finanszírozásának és struktúrájának átalakításakor ezt a szempontot tartotta szem előtt a kormányzat.
 
"A hallgatók intézményválasztása a döntő a minőség meghatározásában" - mondta a miniszter, s hozzátette: a diploma önmagában nem elég, szükség van a mögötte lévő valós tudásra is. A tárca vezetője szerint a Miskolci Egyetemen olyan diplomát szerezhetnek a hallgatók, amely a munkaerőpiacon is igazi lehetőséget biztosít. De arról is beszélt, hogy a kormány jelentős összegeket fordít infrastrukturális fejlesztésekre is. Például a Miskolci Egyetemen hat milliárd forintot is meghaladó beruházás valósul meg.
Hiller István beszédében hangsúlyozta: a felsőoktatásban fontos a tradíció és az innováció, a hagyomány tisztelete és az újra való nyitottság egysége. Erre példa a Miskolci Egyetem, amely az egyik legtradicionálisabb és egyben leginnovatívabb felsőoktatási intézmény.
Az oktatási és kulturális miniszter a tanévnyitó keretében átadta a Felsőoktatási minőségi díjat a Miskolci Egyetemnek. Köszöntőjében kiemelte, hogy az intézménynek a regionalizmusban is meghatározó szerepe van. Hiller István méltatta a Miskolci Egyetemnek a várossal és a környékbeli vállalkozásokkal fenntartott kiváló kapcsolatát, nemzetközi együttműködéseit, valamint jelentős szerepvállalását a kulturális területen.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok