2024. február 22.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Jövő nyárra megújulhat a kolozsvári Mátyás-szobor

2008. november 12.
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és László Attila, Kolozsvár alpolgármestere aláírta a kolozsvári Mátyás-szobor teljes restaurálásáról szóló megállapodást szerdán Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

"Kolozsvárra hárul a legnagyobb feladat, hiszen az elkövetkező időszakban a városnak kell gondoznia a projektet" - jelentette ki Schneider Márta hozzátéve, hogy a magyar fél a megállapodásnak megfelelően a teljes közbeszerzési eljárásban és a kivitelezés ellenőrzésében is részt vesz majd.

"Több éves kitartó, céltudatos tevékenység eredménye ez az aláírás" - mondta László Attila. Az alpolgármester tájékoztatása szerint a szobor restaurálása azonban csak egy projekt a főtér teljes felújításában, hiszen szándékaik szerint hamarosan Kolozsvár is olyan szép belvárossal büszkélkedhet majd, mint Nagyszeben. László Attila elmondta, hogy a tervek szerint a beruházás 2009. június 30-ára valósul meg.

A kolozsvári Mátyás-szoborHiller István, az oktatási és kulturális tárca vezetője a Reneszánsz év megnyitásakor jelentette be, hogy az évad költségvetéséből 100 millió forintot fordítanak Fadrusz János Kolozsvárott található Mátyás király szobrának renoválására. A Mátyás-szobrot a 2006-os román-magyar kormányülésen kötött egyezmény értelmében közösen újítja fel a két ország, a restaurálás összköltsége hozzávetőlegesen 800 ezer euró.

A magyar és a román minisztériumok költségvetésében egyaránt megvan a fedezet a kincses városi Fadrusz-alkotás restaurálásának fele-fele arányban történő finanszírozására. Az aláírt megállapodásban a felek a műemlék restaurálása érdekében kifejtett együttműködésnek és magának a felújításnak a technikai feltételeit is rögzítették.

A megállapodás alapján Kolozsvár önkormányzata elindíthatja a Mátyás-szoborcsoport restaurálását célzó közbeszerzési eljárást.


 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok