2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar-orosz miniszteri találkozó: folytatódik a sárospataki folyamat

2008. november 18.
"Oroszországban szeretik a magyar kultúra minden ágát" - jelentette ki Alekszandr Alekszejevics Avgyejev orosz kulturális miniszter, aki Hiller István oktatási és kulturális miniszter meghívására érkezett hazánkba. A két miniszter magyar-orosz kulturális programokról és nagyszabású közös kulturális projektekről tárgyalt kedden Budapesten.
Hiller István szakminiszter a tárgyalás végén elmondta, hogy 2009 első felében Sárospataki disputa címmel rendeznek kerekasztal-beszélgetést orosz és magyar értelmiségiek részvételével. A párbeszéd témája a kultúra és gazdaság, a kultúra és állam, valamint a kultúra és finanszírozás kapcsolata lesz.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István arról is beszámolt, hogy az Oroszországban 2009-ben megrendezendő magyar filmhéten az új magyar rendezőgeneráció filmjeit mutatják be, továbbá a magyarországi filmiparba való befektetési lehetőségekről is tájékoztatják az orosz partnereket.

A tárca vezetőjének tájékoztatása szerint 2009 első felében a Magyar Nemzeti Múzeumban "A szkíták kincsei" címmel rendeznek nagykiállítást, amelyen számos Oroszországból érkező tárgyat is meg lehet majd tekinteni. Ugyanebben az évben egy reprezentatív magyar kiállítást is szerveznek majd Oroszországban, több magyar múzeum közreműködésével. A tárlaton régi mesterek remekműveit tekintheti majd meg az orosz közönség.

Hiller István bejelentette, hogy a tervek szerint 2010-ben Budapesten az orosz múzeumok impresszionista alkotásaiból nyílik majd nagyszabású kiállítás, várhatóan a Szépművészeti Múzeumban.

Alekszandr Alekszejevics Avgyejev orosz kulturális miniszter úgy fogalmazott, "szeretnénk folytatni a sárospataki folyamatot, amely Vlagyimir Putyin, Oroszország volt államfőjének, jelenlegi miniszterelnökének gesztusával vette kezdetét, most pedig - mint hangsúlyozta - az értelmiség párbeszédére készülünk".
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok