2024. április 23.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar Tudomány Ünnepe

2008. november 3.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerint a pénzügyi és gazdasági válságra a válasz az oktatás, a kultúra, a tudományosság és az innováció egységében, valamint az ebből fakadó következtetésekben áll. Ezt a tárcavezető hétfőn Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) a Magyar Tudomány Ünnepe megnyitóján jelentette ki.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Hiller István szorgalmazta az állam és az MTA közötti partneri viszony, együttműködés kialakítását. Ez az állam részéről igényel mentalitásváltást, gondolkodásváltást.

"Az újra való nyitottság és a hagyomány tisztelete, a tradíció és az innováció harmóniáját keresni, saját korunkban felfedezni és hirdetni szükségszerű feladat" - húzta alá, hozzáfűzve, hogy az államnak a fontos döntések kellő megalapozásához, a szükséges tájékozódáshoz, keresztutaknál a helyes út eldöntéséhez érdemes a magyar tudományossághoz, az innovációhoz, a tudományhoz fordulni.

"A Magyar Tudomány Ünnepe sokkal több és sokkal átfogóbb, mint egy tudós testület tanácskozása meghatározó témákról, a Magyar Tudomány Napja és a Magyar Tudomány Ünnepe átfogó eseménysorozattá vált az elmúlt években" - hangsúlyozta az oktatási és kulturális miniszter.

Hiller István úgy vélekedett, hogy a Magyar Tudomány Ünnepén, miközben a négy ősi elemről - föld, víz, levegő, tűz - beszélünk, legalább olyan elevenséggel és olyan tisztelettel kell szólni arról is, amit az MTA a magyar tudomány szolgálatában és érdekében végez.

A szaktárca vezetője szerint az MTA a szó szoros és szimbolikus értelmében is "kitárt kapukkal" rendelkező intézmény és nem egy önmagában bezárt tudós közösség. Ez az Akadémia elnökeinek, munkatársainak, közösségének az érdeme.

A Magyar Tudomány Ünnepéről
Az Országgyűlés 2003. évi XCIII. törvényében november 3-át - azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaság céljára felajánlotta - a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

Az ünnep nemcsak egy napra szól, egy egész hónapos rendezvénysorozat is épül rá november 3-30-ig. A célja az, hogy a tudományt "emberközelbe" hozzák, és a minél többen megértsék, megismerjék a fontosabb kutatásokat, vívmányokat.

A Magyar Tudomány Ünnepének szervezői az idei eseménysorozat mottójául "A tudomány az élhető Földért" gondolatot választotta. Az ENSZ ugyanis 2008-at a Föld Bolygó Nemzetközi Évének nyilvánította.

A tudományos, ismeretterjesztő programokat (előadások, filmvetítések, kiállítások, fotópályázat stb.) országszerte számos helyen rendezik meg, a nagy egyetemi központoktól a legkisebb községi iskolákig, könyvtárakig. Az egyes események szabadon látogathatóak, kisiskolásoknak, középiskolásoknak külön programokat is szerveznek, a belépés mindenhová ingyenes.

Az MTA az ünnepélyes megnyitó után november 3-7. között egy külön programsorozattal is készül (előadások, kiállítások, kísérletek), amelyet a négy elem (föld, víz, levegő, tűz), valamint ötödikként az ember jegyében szervez meg.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok