2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Már csak a tárgyak a régiek a makói József Attila Múzeumban

2008. június 26.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Alfa programjának 54 millió forintos támogatásával újult meg a makói József Attila Múzeum és állandó kiállítása. A "Küzdelmes Évszázadok" című új tárlatot Schneider Márta kulturális szakállamtitkár és Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke nyitja meg 2008. június 26-án 16 órakor.
A tárca Alfa programjának köszönhetően az elmúlt 5 évben több mint 40 állandó kiállítás újult meg országszerte, így a tárlatok átlagéletkora a korább 17 évről 12-re csökkent.

Alfa program a múzeumokértA 2004-ben meghirdetett Alfa program egyik legsikeresebb pályázója Csongrád megye, hiszen az elmúlt években összesen több mint 140 millió forintot nyert el. Ennek révén valósulhatott meg a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum új állandó régészeti kiállítása, és a szentesi Koszta József Múzeum nagyszabású komplex tárlata is.

A program pályázatain a megyei önkormányzat a makói József Attila Múzeum modernizálására 2006-ban 12 millió, 2007-ben pedig 42 millió forint támogatást nyert el, amelyet fenntartó további 8.419.000 forinttal egészített ki. Mindez lehetőséget nyújtott a múzeum épületének részbeni felújítására, a látogatóbarát tér kialakítására és az új állandó kiállítás megvalósítására.

A beruházás során alkalmassá tették a bejáratot a kerekes székekkel történő áthaladásra, valamint az udvari skanzen is megközelíthetővé vált a mozgáskorlátozottak számára.
Felújították és bővítették a vizesblokkokat, korszerűsítették fűtésrendszert, új világítást alakítottak ki és klíma rendszert építettek be. Kijavították és vízzáró szigeteléssel látták el múzeum fő épületének és a raktárainak tetejét, valamint hőszigetelt üvegre cserélték az ablakok jelentős részét. A kiállítási teret álmennyezettel látták el, így javult a kiállított tárgyak, dokumentumok UV-fényvédelme. Mindemellett elkészült egy 40-50 fő befogadására alkalmas előadó és foglalkoztató terem is.
Az új állandó kiállítás létrehozása előtt megtisztították és restaurálták a kiállított tárgyakat és dokumentumokat.
Az új koncepciónak megfelelően modern technikai eszközökkel gazdagodott a kiállítás, melyek látványosabbá teszik a tárlatot, ugyanakkor közelebb is hozzák a látogatókhoz. A multimédiás ismerethordozók segítségével a látogatók tovább mélyíthetik ismereteiket a város múltjáról. Ez a rendszer bővíthető, elmélyíthető további részanyagok kiegészítésével.
A kialakított új képtár immár egységben láttatja a gyűjtemény legértékesebb történeti festményeit, a kiállítás hanganyaga pedig a bemutatott korszakok életérzését és hangulatát kívánja érzékeltetni, így nyújt komplex élményt a látogatóknak.

Az ALFA pályázat segítségével kialakított új állandó kiállítás várhatóan növelni fogja a látogatók számát, nemcsak a város és térségének érdeklődőivel, hanem a városba és a Dél-Alföldre látogató külföldi vendégek számával is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok