2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2008. szeptember 25.
A Múzeumok Őszi Fesztiválján idén országszerte mintegy 110 múzeum több mint 700 programmal várja a látogatókat és a szakembereket szeptember 29. és november 15. között. A Múzeumok Mindenkinek Program (MMP) országos rendezvénysorozatát immár harmadik alkalommal rendezik meg. A Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett sikerült újabb hagyományt teremteni ezzel, az évente ismétlődő, hosszabb időszakon átívelő fesztivállal, amelyen a látogatók különleges élményt nyújtó, változatos, szórakoztatva oktató programokon vehetnek részt - többnapos rendezvények, családi hétvégék és rendhagyó tanórák keretében.
A rendezvény programjait bemutató sajtótájékoztatón - a Miskolci Galéria Tanulmányi Múzeumban - Schneider Márta, az OKM kulturális szakállamtitkára elmondta: a Múzeumok Őszi Fesztiváljának fő célja a múzeumokban megszerezhető speciális ismeretek élményszerű átadása, és a diákok, családok becsalogatása az intézményekbe. A szakállamtitkár hozzátette: a hazai kiállításoknak mintegy négyötödét rendezik vidéki múzeumokban, a látogatók fele mégis a fővárosi intézményeket keresi fel. Ezen az aránytalanságon is változtatni kíván az Oktatás és Kulturális Minisztérium az önkormányzati fenntartású múzeumokat segítő Alfa-programmal, illetve ezzel a rendezvénysorozattal is. Hiszen fontos, hogy a közönség megismerje a közelében levő tárlatokat is.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 2006-ban 49 múzeum vett részt, 2007-ben 75, idén pedig már 110 múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket nyolc témakörbe csoportosítva hat héten át. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témák a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, s így egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség a programsorozat időszakában.

A résztvevő múzeumok mellett a rendezvény látogatóinak száma is ugrásszerűen nőtt: az első évben 25 ezren, tavaly már több mint 120 ezren volt kíváncsiak a különleges programokra, amelyekből idén sem lesz hiány. Aki ellátogat a múzeumokba a fesztivál ideje alatt, rengeteg élményt szerezhet:
 • vendégségbe mehet a helytartó udvarába,
 • a Nyugat társszerkesztője lehet,
 • elsajátíthatja a kincstárnok mesterség minden csínját-bínját,
 • betekintést nyerhet a barokk díszítőművészetébe,
 • elkészítheti saját 20. századi násfáját,
 • megismerkedhet a szőnyegkészítés titkaival,
 • papírt és fát restaurálhat,
 • kipróbálhatja a rovásírás technikáját,
 • részt vehet sámándoboláson,
 • megismerheti történelmi festmények valódi hátterét,
 • mágnestűt, elektromágnest, játékokat, mesehőst vagy iniciálét készíthet,
 • mandulafát ültethet a reneszánsz jegyében,
 • sétálhat az őskorban, a római korban, a középkorban, a reformkorban és a századfordulón,
 • felpróbálhat ókori görög öltözékeket, álruhát ölthet, sőt mitológiai lények bőrébe bújhat,
 • bejárhatja kerékpárral a Dunakanyar múzeumait,
 • betekinthet pincékbe, padlásokra, raktárakba, bepillanthat raktárakba és műhelytitkokba, belenézhet a preparálás munkafolyamatába,
 • 100 éves magyar hanglemezt hallgathat,
 • találkozhat királyokkal, tudósokkal,
 • mamutokra és ősoroszlánokra vadászhat,
 • koncerteket hallgathat, performance előadásokat láthat,
 • ott lehet Eger Várának ostrománál,
 • találkozhat a Szépírók Társaságának tagjaival,
 • Márton napi vígasságban búcsúztathatja az őszt.
A Múzeumpedagógiai Évnyitó
A Múzeumok Őszi Fesztiváljának központi nyitó nagyrendezvénye szeptember 29-én az immár hatodik Múzeumpedagógiai Évnyitó, melynek idei házigazdája az Iparművészeti Múzeum.

A program célja felhívni a figyelmet a múzeumokra - mint az oktatás fontos helyszíneire, másrészt bemutatni, hogy a múzeumok a tanévhez igazodva milyen új programokkal várják a pedagógusokat és a diákcsoportokat.

Az évnyitóhoz kapcsolódó konferencián lehetőség nyílik arra is, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a muzeális intézmények beszámoljanak a közművelődés, múzeumpedagógia terén végzett kutatásaik eredményeiről, és a legsikeresebb fejlesztésekről.

Külön blokkban kapnak prezentációs lehetőséget azok az egyesületek, alapítványok, akik a civil szféra képviselőiként a múzeumügy, múzeumi közművelődés terén, e szakmai kör érdeklődésére számot tartó eredményeket értek el az adott időszakban.

Ekkor kerül sor a korszerű, újszerű múzeumpedagógiai kezdeményezések elismerésére, és a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadására is.

A fesztivál témakörei

Pincétől a padlásig
A látogatók elől elzárt múzeumi helyszínekkel, ismeretlen múzeumi tevékenységekkel, foglalkozásokkal, különleges tárgyakkal, rejtélyes, hihetetlen történetekkel ismerkedhetnek a kalandvágyó látogatók.

Játszani is engedd
Játszani mindenki szeret, legyen az gyermek vagy felnőtt. A program keretében megismerkedhetünk játékhagyományainkkal, a játékok gazdagságával, gyermekek, felnőttek régi és új játékaival, játékeszközeivel múzeumi kiállítások, programok keretében.

Művészetek találkozása
A múzeumok programjaiban a kiállítások mellett - azokat kiegészítve, gazdagítva - megjelenik a zene, a tánc, a dráma és a költészet.

Álruhában
A látogatók, tárlatvezetők, muzeológusok "álruhát" öltenek, és kosztümös múzeumi program keretében ismerkednek korokkal, tárgyakkal, eseményekkel.

Reneszánsz ember a 21. században
A művészet, a tudomány és a technika lehetőségeinek, kapcsolatának bemutatása.

Múzeumi tanösvény
Egy vagy több múzeum iskolákkal, civil szervezetekkel közösen szervezett programja. A cél egymás kiállításainak, hagyományainak, kulturális örökségének megismerése, megismertetése közösen szervezett program keretében.

Múzeumok őszbúcsúztató vígassága
2006-ban és 2007-ben a legnagyobb érdeklődés a múzeumok Márton-napi vígasságát kísérte. Egy eddig holtszezonnak számító időpontban szerveztek a múzeumok érdekes, látványos programot, és e kezdeményezést kedvezően fogadta a turisztikai terület is. Ebben az évben is megrendezzük e fesztivál jellegű, szórakozást, kikapcsolódást, vidám együttlétet nyújtó múzeumi eseményeket.

Múzeumok délidőben (Múzeumi a'la carte)
Különleges, rendkívüli, nem mindennapi emberek, állatok, növények, tárgyak, történetek, események, tevékenységek a múzeumban. Szokatlan időben szervezett tartalmas múzeumi program, könnyed stílusban - ebéd helyett, előtt és után.

Részletek a www.muzeumokmindenkinek.hu honlapon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok