2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az OKM készen áll arra, hogy megtöbbszörözze a Kulturális Örökség Napjai rendezvény támogatását

2008. szeptember 18.
"Ebben a rendezvényben nemcsak fantázia van, hanem nagy-nagy lehetőség is" - mondta Hiller István oktatási és kulturális miniszter a Kulturális Örökség Napjainak idei programját bemutató sajtótájékoztatón. A mostani hétvégén ritkán látható csodálatos kincseinket és műemlékeink rejtett zugait tekinthetik meg térítésmentesen a látogatók országszerte.
"Egészen más tudni vagy elképzelni, milyen egy adott hely, mint valóban ott lenni" - jegyezte meg Hiller István hozzátéve, hogy szeptember 20-21-én olyan fővárosi és vidéki helyszíneket kereshetünk fel, ahová vágyunk, máskor mégsem léphetünk be. Kitárják a kapuikat azok az intézmények is, amelyek a hétköznapi ember számára a hétköznapokon zárva tartanak.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

Így - például - idén lehet először bemenni a Külügyminisztérium épületébe, a Szépilona Villamos Kocsiszínbe, a veszprémi érseki palotába, vagy bejárni a Baranya megyei Palkonyát, Európa Kulturális Faluját.

Ma már 49 országban rendezik meg az épített örökség napjait. Magyarországon a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezi, koordinálja az eseménysort, amelyre immár 10. alkalommal várják a közönséget. A miniszter arról is beszámolt, hogy a Kulturális Örökség Napjai ingyenes rendezvény látogatóinak száma a becslések szerint az elmúlt években meghaladta a 200 ezret.

"Mi ennél többet szeretnénk" - jelentette ki a tárca vezetője, aki szerint nagy az igény a színvonalas, tömegeket vonzó kulturális programokra. Hiller István példaként említette a Reneszánsz Év - 2008-at is, amelynek eddigi 700 eseményére, 300 helyszínen több mint 3 millió ember volt kíváncsi.

"Az örökségnapokban nemcsak fantázia van, hanem nagy-nagy lehetőség is. Olyan kulturális eseménnyé kívánjuk fejleszteni ezt az eseményt, amely gazdag magas színvonalú, szórakoztató programokban. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium készen áll arra, hogy a Kulturális Örökség Napjaiban való részvételét, annak támogatását megtöbbszörözze. És várja azok jelentkezését, akik ebben partnerei tudnak lenni" - jelentette ki Hiller István.

Fotó: Gordon Eszter

Előzmények:
Franciaországban 1984-ben született meg a nyitott műemlékek napjának gondolata: tárják ki a kapuikat a nagyközönség számára olyan épületek is, amelyek egyébként egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan látogathatók.

Ma már 49 országban rendezik meg az örökségnapokat. Közös cél, hogy az európai államok fölhívják a figyelmet az épített örökség értékeire és megőrzésük fontosságára, fölkeltsék a civil társadalom figyelmét, érzékennyé tegyék a polgárokat a kulturális örökség megbecsülésére, ápolására, megóvására.

Magyarországon 1999 óta az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, illetve 2002-től jogutóda, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal szervezi, koordinálja a Kulturális Örökség Napjait évente más és más központi témával.

A Kulturális Örökség Napjai 2008
Az idei év központi témája: Újjászületés - Reneszánsz Év

Idén először lehet bemenni a Külügyminisztériumba, az 1870-ben épült Szépilona Villamos Kocsiszínbe, a veszprémi érseki palotába. Most először lehet látni az egykori kiskartali Podmaniczky-kastély könyvtárát az Üllői út 24-ben, a Magyarországi Evangélikus Egyház Központjának épületében, bútorzattal és mintegy 30.000 kötettel. Emellett első ízben lehet vezetett sétákon bejárni a Baranya megyei kulturális falut, Palkonyát.

Látogatható lesz az Országos Atomenergia Hivatal Nukleárisbaleset-elhárítási központja. A Magyar Nemzeti Bankban meg lehet nézni a jegybankelnök irodáját, emellett a reneszánsz jegyében Mátyás kori érméket is látni lehet. Tárlatvezetés lesz a Budavári Palota kápolnájában, József nádor emlékhelyén, a Habsburg Nádori Kriptában. Nyitva lesz a nagyközönség előtt a Hédervári Kastélyszálloda, amely Magyarország egyik legszebb reneszánsz kastélya.

Számos érdeklődőt vonzhat a reneszánsz városi séta Sopronban, Tojásdíszítők Hagyományos Találkozója a zengővárkonyi (Baranya) Míves Tojás Múzeumban, a Belvárosi Templomtúra Budapesten, tárlatvezetés Győr reneszánsz várában, avagy a Csongrád megyében található domaszéki tanyavilágba a szervezett séták valamelyike.

A hagyományokhoz híven idén is csak a KÖN idején lehet bemenni a Sándor Palotába, a ferencvárosi kocsiszínbe, az Áramátalakítóba, országszerte víztornyokba, tűztornyokba, kékfestő műhelyekbe, a pécsi Zsolnay Gyárba, a nagylétai vízivágóhídra - többek között.

A rendezvényre ismét nagy létszámban jelentkeztek tájházak, ahol népviseletbe öltöztetéssel, táncházzal, helytörténeti sétával várják a közönséget.

Megnyílnak a hétvégén az oktatási épületek is: pl. Magyar Képzőművészeti Egyetem (az Epreskert is), Országos Rabbiképző, soproni Erdészeti Egyetem, pécsi Középkori Egyetem, miskolci Jezsuita Gimnázium, kecskeméti Kodály Intézet, és több általános iskola is.

Érdekesség, hogy a legtöbb helyszín (19) Európa 2010-es Kulturális Fővárosából, Pécsről jelentkezett.

A határon túli jelentkezők is szép számmal vannak: Burgenland (Eisenstadt, Fraknó, Lackenbach), 38 épület Székelyföldön (Árkostól Zaboláig), 9 település Lengyelországban, Szerbiában pedig Zenta.

A belépés mindenhol ingyenes! Az épületekben és helyszíneken vezetett séták, tárlatvezetések, rengeteg program várja a látogatókat.

Az idei csatlakozó rendezvények: Templomok Hosszú Éjszakája; Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat; Magyarázom a házam; Falk Art Fórum; a BKV 40. "születésnapja".

A Kulturális Örökség Napjai idei programját OKM a Reneszánsz Év - 2008 keretéből 6 millió forinttal, az NKA és a KÖH pedig 2-2 millió forinttal támogatta.

Részletesebb információ: www.oroksegnapok.hu.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok