2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

OKM-közlemény: Válasz a Magyar Nemzetben 2008. augusztus 18-án megjelent "Hét igazgató a Hiller-suliban" című cikkre

2008. augusztus 18.
A közoktatásról szóló törvény módosításával bevezetett új szabály értelmében a "nagyobb", összetettebb feladatrendszerű közoktatási intézmény élére főigazgató, a tagintézmény, az intézményegység élére igazgató, óvodavezető bízható meg, csupán egy a munkáltató döntésétől függő lehetőség. A módosítás a számos feladat-ellátási hellyel rendelkező közoktatási intézmény vezetési szerkezetének optimális kialakításához kíván segítséget nyújtani. A főigazgatónak kizárólag a munkáltatói jog gyakorlója (a helyi önkormányzat) döntése alapján nem lesz kötelező óraszáma. Ezt ugyanis a törvénymódosítás automatikusan nem biztosítja. Indoka pedig az, hogy azt az intézményvezetőt, akinek az összetett feladatkörű, magas tanulólétszámú intézmény vezetésével kapcsolatos igazgatási feladatai megnőttek, a munkáltató döntésétől függően mentesíteni lehessen - az ilyen méretű intézményeknél egyébként eddig is csak jelképes számú - heti kötelező óra megtartása alól.

A cikknek az a része, amely a tagintézmény, intézményegység élére megbízható igazgatóval, óvodavezetővel kapcsolatos, kifejezetten a jogszabály félreértelmezésén alapul. Szó sincs ugyanis arról, hogy az igazgatónak, óvodavezetőnek nevezett tagintézmény-vezető, intézményegység-vezető óraszáma egy önálló intézmény vezetőjének óraszámával lenne azonos. A törvény azt mondja ki csupán, hogy az ilyen módon megbízott igazgatóra és az óvodavezetőre a szervezeti és szakmai tekintetben önálló intézményegység vezetője vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni.

Ugyancsak nincs olyan elfogadott jogszabályi rendelkezés, amely az igazgatónak vagy óvodavezetőnek nevezett tagintézmény-vezető, intézményegység-vezető vezetői megbízását a jelenleg is hatályos határozatlan idejűről határozottra módosítaná.

OKM Közoktatási Szakállamtitkárság
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok