2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Örök reneszánsz a Közlekedési Múzeumban

2008. szeptember 18.
"Ez a kiállítás összefogás nélkül nem valósulhatott volna meg" - mondta megnyitóbeszédében Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az Örök reneszánsz - A megújulás technikája című kiállítás megnyitóján. A tárlatot közösen rendezte az integrációra készülő két legnagyobb hazai technikatörténeti közgyűjtemény, a Közlekedési Múzeum és az Országos Műszaki Múzeum a Reneszánsz Év - 2008 alkalmából.
Az államtitkár beszédében kitért arra, hogy a reneszánsz korszakában olyan technikai megújulás zajlott le, amelynek hatása századokon át kimutatható a legújabb korig. A magyar műszaki múzeumok arra vállalkoztak, hogy áttekintést adnak a reneszánsz századainak technikai újításairól, ugyanakkor bemutatják azok előzményeit, közvetlen és hosszabb távú hatásait. Csák Ferenc mindehhez hozzátette: "Mindez nem kis feladat. Legalább annyi spiritusz kell hozzá, mint amennyi a reneszánszkor alkotóit, újítóit hajtotta."

Az államtitkár hangsúlyozta: nem szabad, nem is lehet elfelejteni azt a szellemet, gondolkodásmódot, nyitottságot, amely a reneszánsz korban lett az emberiség sajátja.

"Nincs fontosabb fokmérője egy adott nemzet önértékelésének, önbecsülésének, mint a kultúra. Amelyben kifejezheti a tradíciókhoz való hűségét éppen úgy, mint a világra való nyitottságát" - jelentette ki az államtitkár, aki szerint a most megnyíló kiállítás is tökéletes példa az ilyen vélekedés bizonyítására.

Örök reneszánsz - A megújulás technikája
Hogyan vette birtokba a reneszánsz ember a földet és a vizeket a korabeli tudományos ismeretek segítségével, majd haladva korokon, felfedezéseken át, az eget és a mélységeket? Hogyan rövidültek meg a távolságok, miként nyert egyre meghatározóbb szerepet az idő, hogyan vált a humánus ember írástudó "homo technicus"-szá az egyre több találmánnyal és újítással? Az integrációra készülő két legnagyobb hazai technikatörténeti közgyűjtemény - a Közlekedési Múzeum és az Országos Műszaki Múzeum - rendezésében született tárlat a megújuló technika örök reneszánszáról kíván áttekintést nyújtani a Reneszánsz Év - 2008 programsorozat részeként.

A tárlat 2009. január 21-ig látogatható.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok