2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Reneszánsz Év - 220 millió digitalizálásra

2008. május 7.
Rendkívüli örömmel fogadta a szakma a Reneszánsz Év - 2008 keretében és szellemiségében meghirdetett Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázatot, amelyen 48 könyvtár részesült összesen csaknem 220 milliós forintos támogatásban. Az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak köszönhetően így olyan anyagok és tartalmak válnak hozzáférhetővé, amelyekhez eddig a széles közönség csak ritkán és nagy nehézségekkel juthatott hozzá.
A Magyar Digitális Képkönyvtár című pályázati kiírással olyan könyvtárakat is sikerült megszólítani, amelyeknek eddig kevesebb lehetőségük volt pályázati pénzek elnyerésére. A pályázaton számos egyetemi, egyházi és múzeumi könyvtár jutott hozzá jelentős támogatáshoz.

A Reneszánsz Év - 2008 keretében meghirdetett pályázat célja az, hogy a lehető legszélesebb körben, a legkorszerűbb eszközökkel váljon hozzáférhetővé a könyvtárakban őrzött magyar kulturális képörökség. A Magyar Digitális Képkönyvtár a magyar könyvtárakban már digitalizált kódexekből, térképekből, metszetekből, plakátokból, illusztrációkból, fényképekből álló digitális gyűjteményeket teszi közzé olyan egységes felületen, amelyen különböző témák és szempontok szerint bárki kereshet.

A legnagyobb összeget, 80 millió forintot az Országos Széchényi Könyvtárnak ítélték meg képek és szöveges dokumentumok széles körű hozzáférhetővé tételére. A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára több mint 18 millió forintot nyert el képfeldolgozásra és számítástechnikai infrastruktúra fejlesztésére. Ez utóbbira az Országos Idegennyelvű Könyvtár csaknem 12, míg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár 10 millió forintot kapott.

A támogatottak teljes listája itt olvasható.

A pályázat során a tárcával együttműködő partnerek: Könyvtári Intézet, Magyar Könyvtárosok Egyesülete Múzeumi Könyvtári Szekció, Informatikai és Könyvtári Szövetség, Egyházi Könyvtárak Egyesülése.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Reneszánsz Év - 2008 költségvetéséből a színvonalas megemlékezések és programok mellett 2,6 milliárd forintot biztosít kulturális fejlesztésre, mindenekelőtt a közművelődés és a művészetek külön támogatására.

A tárca ennek keretében elsőként a közművelődési, közgyűjteményi pályázatokat hirdette meg 2008. február 12-én 1.260.000.000 forint összértékben. Az igen nagy érdeklődést kiváltó pályázatok után április elején 910.000.000 Ft összértékben újabbakat indított el, amelyek a városokat szólítják meg, tudományos konferenciák és kiadványok, illetve újító szellemű zenei, fotóművészeti, színházi és irodalmi művek létrejöttéhez teremtenek lehetőséget. A pályázatok elbírálása, illetve beérkezése folyamatban van.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok