2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Segítséggel élők a reneszánsz kiállításon

2008. október 13.
"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Szépművészeti Múzeum a továbbiakban is olyan kiállítások megrendezésén gondolkodik, amely sokakat vonz, tudást, a szabadidő jó és szórakoztató eltöltését nyújtja, és amely a vakok, gyengénlátók, mozgáskorlátozottak számára is élményt, szórakozást nyújt" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter hétfőn, a budapesti Szépművészeti Múzeumban megrendezett Reneszánsz a fáraók Egyiptomában című kiállításhoz kapcsolódó tapintható tárlaton. A különleges kiállítást ezen a napon több mint 150 segítséggel élő kereste fel.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A tárcavezető úgy fogalmazott, "jó, hogy együtt lehetünk ezen a valóban nagyszerű és csodálatos kiállításon".

A Reneszánsz Év keretében megrendezett Reneszánsz a fáraók Egyiptomában nagyszerű összefogás eredményeként jött létre, egyedülálló vállalkozás, hiszen a kiállítás egyebek mellett a British Múzeum, a párizsi Louvre, továbbá bécsi, firenzei, római és zágrábi gyűjtemények, valamint több magyarországi múzeum anyagának együttese.

A Reneszánsz Évhez az ország szinte valamennyi települése csatlakozott: 700 programra az ország 300 településén 3 millióan voltak kíváncsiak.

"Ha reneszánszot mondunk, mi magyarok is büszkék lehetünk arra, amit nyújtottunk a világnak, Európának" - mondta Hiller István.

A miniszter kiemelte, hogy azért is különleges ez a hét, mert október 15-én, a Fehér Bot Napján szerte a világon még többet akarunk tenni, és még inkább felhívni mindazok figyelmét, akik többet tehetnek azért, hogy a vakok és gyengénlátók ugyanúgy teljes életet éljenek mind gondolatban, mind életvitelben, mint más embertársaink.

Fotó: Gordon Eszter

Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója arról szólt, hogy a tapintható tárlathoz az egyiptomi reneszánszot bemutató kiállítás műkincseiből 16, a látássérültek számára is értelmezhető, különböző formájú és anyagú - egyebek mellett bronz, kő, fa - tárgyat választottak ki. A látássérülteket audioguide magyarázóanyag is segíti.

"Egy társadalom erejének, egészségének fokmérője, hogyan viselkedik a fogyatékkal élőkkel" - jelentette ki a múzeum vezetője.

A vak, gyengénlátó és mozgáskorlátozott látogatók az alábbi szervezetek közreműködésével vettek részt a programon:
Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége és tagszervezetei; Vakok Állami Intézete; Vakok Óvodája, Általános Iskolája, Speciális Szakiskolája, Módszertani Intézete, Diákotthona és Gyermekotthona; Értelmes Életért Alapítvány; Vakrepülés Színjátszó Egyesület; Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége; MEOSZ Káposztásmegyeri Csoport; MEOSZ Újpesti Csoport; MEOSZ Újpalotai Csoport; Magyar Paralimpiai Bizottság; Mozgásjavító Általános Iskola és Diákotthon; Mozgáskorlátozottak Taksonyi Szervezete; Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok