2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A szülői szervezetek képviselői egyetértettek az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek Program céljaival

2008. március 14.
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára ma találkozott az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács (OSZÉT) tagjaival, és tájékoztatta őket az Új Tudás- Műveltség Mindenkinek Program elemeiről.
Az Országos Szülői Érdek-képviseleti Tanács közreműködik a szülői jogokkal kapcsolatos miniszteri döntések előkészítésében. Véleményt nyilváníthat, javaslatot tehet, állást foglalhat a szülői jogokat és kötelezettségeket érintő kérdésekben. A Tanács három tagját az oktatási és kulturális miniszter, hat tagját az országos szülői szervezetek delegálják.
Arató Gergely a mai egyeztetésen elmondta, hogy az "Új Tudás - Műveltség Mindenkinek" komplex kormányzati program, amelynek szakmapolitikai egyeztetése március 4-én megkezdődött. Kettős célja van a programnak: egyrészt a már zajló oktatáspolitikai reformok továbbviteléhez akar minden eddiginél összehangoltabb képet adni. Másfelől az is célja, hogy a vélemények ütköztetésével széles körű szakmai támogatást szerezzen. Az OKM államtitkára kiemelte: az Új Tudás program egyes elemei - például: hátránykompenzálás, esélyteremtés, tehetséggondozás, tartalomfejlesztés, a pedagógus pálya presztízsének visszaszerzése - egymást támogatják.
A szülői szervezetek képviselői egyetértettek a program céljaival, s egyben javaslatokat tettek a sajátos nevelési igényű, dyslexiás gyermekek ellátásának javítására, a pedagógusok alkalmasságának vizsgálatára, és szorgalmazták, hogy a szülőket jobban vonják be az iskolai életbe. Valamint javasolták azt is, hogy az iskolai erőszak kezelése szerepeljen a tantervben.

Az Új Tudás - Műveltség Mindenkinek program a magyar közoktatás megújítását célzó intézkedések sora. Célja: a koragyermekkori készségfejlesztés kiterjesztése, a szegregáció visszaszorítása, a kollégiumhálózat modernizációja, tehetséggondozó intézményhálózat kialakítása, a pedagógusok megfelelő ösztönző-rendszerének kialakítása, a közoktatási intézmények mérés-értékelése, illetve a közkultúra megújítása.

 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok