2024. március 29.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Több mint 100 millió forintos oktatási program az energiatudatosságért

2008. június 6.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter, Konrad Kreuzer, az E.ON Hungaria Zrt. Igazgatótanácsának elnöke és Klaus Hammer, az E.ON Földgáz Igazgatótanácsának elnöke hároméves együttműködési megállapodást írt alá oktatási programról.
 
"Meghatározóan fontos együttműködési megállapodást írtunk alá, amely túlmutat egy cég és egy minisztérium együttműködésén" - mondta el Hiller István az együttműködési szerződés aláírásakor. A tárca vezetője kiemelte: hagyományosan jó a kapcsolat az E.ON és az OKM között. Az E.ON 2007-ben fő támogatója volt a németországi magyar évadnak, az Ungarischer Akzentnek, és a cég átvehette a Kultúra Támogatója díjat is.

"Az E.ON és a minisztérium sikerre vitte az üzleti élet és a kultúra együttműködését, az Art&Business finanszírozási formát, és most ezt a gyakorlatot ültetjük át az oktatásba" - folytatta Hiller István. A megállapodás több mint 100 millió forint értékben biztosítja az E.ON szerepvállalását a magyar közoktatás fejlesztésében.

Konrad Kreuzer, az E.ON Hungária igazgatóságának elnöke hangsúlyozta: "Az energia komplex, de mindannyiunk jövőjét tekintve fontos terület. Egyre fontosabb egy alaptudás megszerzése, hogy felelősen tudjunk dönteni a mindennapokban is energiafelhasználásunkról. Az E.ON a társadalmi felelősségvállalás szerves részének tekinti, hogy az energiatudatosságot és a fenntartható fejlődést elősegítse a magyar társadalomban is. Az Energia Kaland nevű új energiaoktatási programon keresztül az E.ON nemzetközi energetikai szaktudásával szeretné támogatni a felnövekvő generációkat - együttműködve az iskolákkal - abban, hogy ezt a tudást modern és kreatív eszközök segítségével minél könnyebben elsajátíthassák."

A 2010. december 31-éig szóló együttműködési megállapodás alapján az OKM és az E.ON közös - az ország valamennyi általános és középiskolájához eljutó - oktatási programot indít. A program célja, hogy a fenntartható fejlődés érdekében az energiatudatosság jelentős mértékben növekedjen Magyarországon. Az E.ON energiaoktatási programja olyan komplex kreativitást fejlesztő oktatási csomag, mely az ismereteken alapuló tudás mellett a tanulók kompetenciafejlesztésére is hangsúlyt helyez.

Az OKM szakmai támogatást nyújt egy, az iskolai tantervhez kapcsolódó oktatási programsorozat kidolgozásához, az oktatók megfelelő felkészítéséhez. Elősegíti az E.ON által tervezett programok megvalósulását, segítséget nyújt a pályázatok kidolgozásában, szervezésében és értékelésében.

"Az energia értékes, az energia érdekes." Ez a szlogenje a ma útjára induló oktatási program első elemének, a www.energiakaland.hu oktatási portálnak, ahol a fiatalok az iskolai természettudományos órákkal összhangban, interaktív formában megismerhetik az energiával kapcsolatos kérdéseket, problémákat. Az "energiaportál" 4 korosztály (6-18 év) számára biztosítja játékos formában az ismeretszerzést, a környezettudatos gondolkodás elsajátítását. A nemzetközi tapasztalatokon alapuló Energiakaland portál magyarországi kialakításában energiaipari és pedagógiai szakértők is részt vesznek.

A most induló portált a közeljövőben számos újabb programelem követi. 2008 és 2010 között országos pályázatokon, s programokon vehetnek részt a közoktatási intézmények. Kirándulásokon, nyári táborokon és különböző rendezvényeken a tanulók és tanárok megismerhetik az energiavilág részeit. A pedagógusok számára az E.ON és az OKM oktatási segédanyagokat készít. Külön pályázati lehetőségek nyílnak az ökoiskolák számára.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok