2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Törökország legnagyobb kulturális központjában nyílik meg a Thököly emlékház

2008. november 14.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay török kulturális miniszter felavatta a Thököly emlékházat csütörtökön Kocaeliben. II. Rákóczi Ferenc rodostói, illetve Kossuth Lajos kütahyai múzeuma után ez immár a harmadik törökországi magyar nemzeti emlékhely.
Hiller István csütörtökön Ankarában Hüseyin Celik közoktatási miniszterrel, valamint Ertugrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszterrel tárgyalt a török-magyar oktatási és kulturális együttműködésről.
A magyar szakminiszter Nuri M. Çolakogluval, az Európa Kulturális Fővárosa 2010 Isztambul Végrehajtó Bizottságának elnökével találkozik ma Isztambulban, majd részt vesz a "Mi az európai kultúra" című nemzetközi konferencián, ahol "Törökország helye és szerepe az európai kultúrában Magyarországról nézve" címmel tart előadást.
Hiller István a nap végén Pro Cultura Hungarica emlékplakettet ad át érdemei elismeréseként Ali Kabulnak, a Tekirdagi Rákóczi Múzeum gondnokának.

A Thököly emlékházról

A száműzetésbe kényszerült Thököly Imre a Márvány-tenger partján fekvő akkori Nikomédiában (vagy Izmit, a mai nagyváros neve: Kocaeli) telepedett le, és itt is halt meg 1705. szeptember 13-án.
Kocaeli önkormányzata 2005 őszén épp akkor vetette fel egy Thököly emlékház létrehozásának gondolatát, amikor az önkormányzat költségén impozáns, gránit talapzatú emlékművet hoztak létre a fejedelem fellelt síroszlopa egy darabjának felhasználásával, és utcát neveztek el Thököly Imréről, halálának 300. évfordulója alkalmából.
Az emlékház céljára a Kocaeli önkormányzat fölajánlott egy fölújítandó házat a SECA Parkban, a város tengerparti részére - az egykori papírgyár területére és környékére - tervezett sokfunkciós hatalmas szabadtéri pihenő, szórakoztató, kulturális központban, mely a legnagyobb lesz a maga nemében Törökországban. Az emlékház ennek köszönhetően olyan helyen található, ahol nemcsak a ma már hatalmas, mintegy másfél millió lelket számláló Kocaeli lakossága, de sok bel-, és külföldi látogató is megfordul majd.

Az emlékház létrehozásáról szóló megállapodást 2007. november 16-án írták alá Budapesten. A megállapodás értelmében Kocaeli önkormányzata az emlékház céljára biztosított egy (az önkormányzat tulajdonát képező) 202 négyzetméteres, egybenyitott ikerházat, melyet saját költségén a magyar muzeológus és látványtervező szakemberek útmutatásai alapján teljesen felújított. Ezen felül legyártatta a vitrineket, posztamenseket és a pihenő bútorokat, továbbá parkosította a környezetet. Vállalta a ház mindenkori üzemeltetését (gondnok, közüzemi díjak fizetése), továbbá a ház biztonsági berendezésekkel való felszerelését.

A magyar Oktatási és Kulturális Minisztérium mintegy 14,5 millió forintot különített el az emlékház berendezésére. A Magyar Nemzeti Múzeum elkészítette a Thököly emlékház teljes kiállítási anyagát: festmény-, dokumentum-, érme-, fegyver-, stb. másolatokat, magyar és török nyelvű feliratokat, térképeket, valamint biztosította a kiállításhoz szükséges technikai felszerelést is. Az emlékház installálása, beépítése 2008. október közepén zajlott, miután a magyar Külügyminisztérium saját költségén kiszállíttatta a kiállítandó tárgyakat.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok