2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Új Tudás Program újabb sikere: az Országgyűlés megszavazta a Nemzeti Tehetség Programot

2008. június 10.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium örömmel értesült róla, hogy hétfő délután a Parlament 230 igen szavazattal, 62,5 százalékos többséggel megszavazta az „Új Tudás” egyik kiemelt programelemét, a Nemzeti Tehetség Programról szóló javaslatot.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter tavasszal hirdette meg az Új Tudás Program társadalmi és szakmai vitáját. Ugyanakkor mindvégig fontosnak tartotta: a közoktatás eddigi legátfogóbb korszerűsítési programjához politikai konszenzust is szerezzen.
Az Országgyűlés először az esélyegyenlőség növelését és a pedagógusok munkájának elismerését célzó törvénymódosító javaslatot fogadta el. Most pedig a tehetséggondozásról szóló programfejezetet.
 
A komoly szakmai előkészítésnek, és a hosszú egyeztető folyamatnak köszönhetően négypárti támogatással rendelkező Nemzeti Tehetség Program kiemelt helyet foglal el az Új Tudás Programban. A Nemzeti Tehetség Program segíti a tehetségek felkutatását és fejlesztését, összehangolja a meglévő támogatásokat és ösztöndíjakat, s hosszú távon fenntartható, hatékony, az ország minden tehetséges gyermekének lehetőséget adó tehetséggondozó rendszert hoz létre.
 
A tárca továbbá támogatja a Nemzeti Tehetségügyi Koordinációs Fórum létrehozását. Ennek összetételére és feladatrendszerére vonatkozó javaslatát 2008. június 19-ig az Országgyűlés elé terjeszti.
Nyáron az OKM a Nemzeti Tehetségsegítő Tanáccsal együttműködve kidolgozza a Nemzeti Tehetség Program részleteit, és a szakmai egyeztetést követően 2008. szeptember 30-ig az Országgyűlés elé terjeszti.
 
Az Új Tudás Program a Nemzeti Tehetség Program elindítása mellett további lépéseket tesz a tehetséggondozás segítése érdekében. A kiszámítható állami szerepvállalás és a források célirányos, hatékony felhasználása érdekében Nemzeti Tehetség Alapot hoz létre. Az Arany János Plusz Programban az Arany János középiskolai és kollégiumi programban résztvevő diákokat segíti. Tehetséggondozó középfokú bázis intézményhálózatot alakít ki pályázati alapon. A Magyar Géniusz program részeként ösztöndíjakkal és szakmai programokkal támogatja a tehetségek kibontakozását.
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok