2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

10. tanévét kezdi a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programja

2009. szeptember 11.
A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának jubileumi tanévnyitó értekezletén Arató Gergely államtitkár tartott előadást szeptember 11-én, Nyíregyházán.
A Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP) éppen egy évtizede, 2000 szeptemberében indult el az ország megyéinek 1-1 középiskolájában, illetve a velük szerződött kollégiumokban. A Program célja azóta is változatlan. Azokat a hátrányos helyzetű, rászoruló tanulókat támogatja speciális felzárkóztató-előkészítő évvel, egyéni fejlesztésen alapuló pedagógiai programmal és szociális juttatásokkal, akik a támogatások nélkül valószínűleg nem lennének képesek leérettségizni, a felsőoktatásba bejutni. A programban – 23 intézménypár közreműködésével − átlagosan évente 3000 fő vesz részt. Idén az AJT Programba 612 tanuló nyert felvételt.
 
A résztvevő oktatási intézmények az Arany-os gyerekek után emelt normatívát vehetnek igénybe, ebből finanszírozhatók a többletszolgáltatások, és ez teheti lehetővé, hogy a tanulók térítésmentesen juthassanak hozzá ECDL bizonyítványhoz, nyelvvizsgához és jogosítványhoz.
 
Az Arany János Tehetséggondozó Program kormányokon átívelő, 10 éve sikeresen működő, önfejlesztő program. Az itt érettségiző diákok több mint 90%-ban jutnak be felsőoktatási intézményekbe, vagy szereznek OKJ-s felsőfokú képesítést.
 
Az AJTP tapasztalatain született meg 2004-ben az Arany János Kollégiumi, majd 2007-ben a Kollégiumi-Szakiskolai Program, mindkettő kifejezetten a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára teremt lehetőséget az érettségihez, ill. piacképes szakma megszerzéséhez.
 
2009. szeptember 10. és 12. között kerül sor a Hátrányos Helyzetű Tanulók Arany János Tehetséggondozó Programjának X., Jubileumi tanévnyitó értekezletére Nyíregyházán.
 
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok