2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató: 105 milliárd az oktatási intézmények infrastrukturális fejlesztésére

2009. augusztus 4.
A kormány a Nemzeti Iskolafelújítási Program keretében csaknem 105 milliárd forintot fordít az oktatási intézmények infrastrukturális felújítására – hangsúlyozta Arató Gergely, az OKM államtitkára az Európai Uniós forrásból megújuló velencei Zöldliget Általános Iskola meglátogatásakor tartott sajtótájékoztatón kedden.
Fotó: Tóth Gabriella
Fotó: Tóth Gabriella
 
Az államtitkár szerint fontos, hogy együtt valósuljon meg az oktatás infrastrukturális és tartalmi megújítása. Mint mondta, a magyar települések, önkormányzatok és intézmények készek komoly áldozatot vállalni a magyar oktatás korszerűsítéséért.
 
Egy program csak széles körű összefogással lehet eredményes - mondta Arató Gergely, aki megemlítette azt is, hogy 366 iskola felújításáról született döntés.
 
Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy ezek az uniós és hazai költségvetési forrásból megvalósuló fejlesztések is hozzájárulnak a magyar oktatás sikeressé és eredményessé válásához.
 
Fotó: Tóth Gabriella
 
A Zöldligeti Általános Iskola bővítése és felújítása Velencén
Projektgazda: Velence Város Önkormányzata
Támogatás: 499.411.973 Ft
Összköltség: 809.813.480 Ft
 
Előzmények:
 
Az iskola két, egymástól 4 kilométeres távolságban lévő épületben működik 17 osztállyal, 319 tanulóval. Az egyik iskolarészben 1-6. osztályig, a másikban 1-8. osztályig (A 7-8. osztályosok már egy épületben vannak.). A két feladat-ellátási hely jelenlegi formájában kedvezőtlen, mert bizonyos eszközöket duplán kell beszerezni, ami jelentősen megnöveli a költségeket. Az önkormányzat elkészített egy fejlesztési tervet, melyben célul tűzte ki, hogy olyan megoldást keres az iskola működtetésére, ami minden tekintetben megfelel a mai kor és a jövő elvárásainak is. Ennek érdekében megvásárolt egy ingatlant, így lehetőség nyílik az épület átalakítására, szaktantermek kialakítására, további tantermek építésére és legalább a felső tagozat egy épületben való oktatására.
 
Célok/megvalósuló elemek:
  1. A jelenleg két feladat-ellátási helyen működő általános iskola és zeneiskola korszerűsítése, a tanulók elhelyezésének racionalizálása.
  2. A három épületben működő Zöldliget Általános Iskola egyik, gyakorlatilag életveszélyes épületét elbontják, ezt követően a helyén egy új, kibővített férőhelyes iskolaépület építését tervezik megvalósítani.
  3. A fejlesztés során környezetbarát, innovatív megoldást alkalmaznak (termálvíz alapú fűtés), amely további költség-megtakarítást eredményez. Környezettudatos neveléshez kapcsolódó eszközbeszerzések: palackzsugorító felszerelése az iskola folyosóján, szelektív hulladékgyűjtés.
  4. A tornatermet is korszerűsítik, felújítják. Itt külön bejáratot is kialakítanak, hogy a terem hétvégén az iskolától függetlenül is üzemelhessen.
  5. Jelenleg nem rendelkeznek szaktantermekkel, a projekt során ezek, valamint fejlesztő szobák, IKT eszközök fogadására alkalmas környezet kialakítása is megtörténik.
  6. Kiscsoportos foglalkozások tartására alkalmas, mobilizálható bútorokat, demonstrációs eszközöket szereznek be.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok