2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató Gergely: Aki iskolát épít, jövőt épít

2009. október 10.
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Szegedi Kistérség Többcélú Társulási Közoktatási Intézménye Szatymazi tagintézményének felújítás utáni ünnepélyes átadásán szombaton azt hangsúlyozta, a Regionális Operatív Program különös hangsúlyt fektet az óvodák, az iskolák és a kollégiumok felújítására.
"Aki iskolát épít, jövőt épít"- fogalmazott az államtitkár. Arató Gergely az ünnepség résztvevőihez szólva jó példának nevezte, hogy a kistérségi együttműködésben a lehetőséget látják és nem a problémát.
 
A Szegedi Kistérség Többcélú Társulása az Alapfokú nevelési-oktatási intézmények és gimnáziumok infrastruktúrájának európai uniós támogatásból valósult meg. A projekt összértéke 90.233.014 Ft, melyből 81.209.713 Ft összeget az Európai Unió és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatott.
 
A projektben a kivitelező kiválasztása a közbeszerzési törvénynek megfelelően történt. A vállalkozói szerződés megkötésére 2009. június 12-én került sor. A nyertes vállalkozó a Dél-Konstrukt Kft. lett.
 
A projekt indokoltsága:
Az oktatás a feladatellátási helyen a beruházás előtt egy 1979-ben épült, tetőtérrel bővített központi épületben és a Kossuth utca 1. szám alatti épületben folyt.
 
A központi épületben (Petőfi S. u. 6.) 12 tanterem, könyvtárszoba és számítástechnika terem, a régi épületben 4 tanterem volt. A két épület kb. 700 m-re található egymástól.
 
Egyszerű belső átalakítással és átcsoportosítással a Petőfi u. 6. szám alatti központi épületben két tantermet lehetett kialakítani, az épület tetőterének beépítésével pedig egy többfunkciós helyiség valósult meg (könyvtárszoba, számítástechnikai foglalkoztató). Ebben a komplexumban 2006-ban már kialakítottak egy új étkezőt, ezért a régi étkező épületének felújításával - mely eddig üresen állt - újabb két tantermet alakítottak ki. Az épület méretében megfelel a követelményeknek, így mostantól ideális környezetben tanulhatnak az 1. osztályos diákok is.
 
Az épület nyílászáróit szükség szerint kicserélték, minden tanteremben informatikai vonalat létesítettek, valamint teljeskörű akadálymentesítést hajtottak végre. Az új akadálymentes liftnek, mosdóknak, hang-, fény- és egyéb jelzéseknek köszönhetően a fogyatékkal élők, kismamák, kisgyermekek és idősek számára is könnyen hozzáférhetővé vált az épület és a tornaterem. A vizesblokkok felújítása is megtörtént, valamint az iskola előtti lépcső, járda és parkoló is megújult.
 
Az építési beruházást új eszközök vásárlása egészítette ki, melynek köszönhetően a tagintézmény iskolabútorokkal, sportszerekkel és fejlesztő eszközökkel gazdagodott.
 
Az átalakítások, felújítások eredményeként a leromlott állapotú Kossuth utcai épület kiváltása megtörtént. A központi épülettől elkülönülő épületet a Budapest-Szeged vasútvonalon keresztül lehetett megközelíteni, ami balesetveszélyes mind a gyermekekre, mind a pedagógusokra nézve. A Kossuth utcai épületben 4 osztály kap helyet, délutáni foglalkozás az épületben nincs, délben a tanulók nevelői kísérettel a központi épületbe mennek át - az épületegység kialakításával ez a földrajzi széttagoltság megszűnik, egységes, komplex pedagógiai környezet alakul ki egy helyen. Az új könyvtár és számítástechnikai foglalkoztató funkció szerint délutáni, alternatív programokra is alkalmas. Az oktatási célra alkalmatlan épület kiváltásával az iskola működtetési költségei (energia, fenntartás) is várhatóan csökkenek.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok