2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Arató Gergely: A művészetek hidat építenek és építettek országaink között

2009. október 14.
Amikor megismerjük egy nép hagyományait, kulturális értékeit erősebbé válunk – jelentette ki Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára a Kínai Kulturális Fesztivál kiemelt eseményén, a Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttesének bemutatóján kedden este Budapesten. A fesztivált a kínai-magyar diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulója alkalmából rendezik meg szeptember 13. és október 25. között.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Az államtitkár szerint a kulturális sokszínűség a különbözőségek elfogadására és tiszteletére tanít, ami elősegíti, hogy az élet minden területén szorosabb kapcsolatok és eredményesebb együttműködések alakulhassanak ki egymást nem ismerő emberek, családok, nemzetek között.
 
Arató Gergely hangsúlyozta, hogy a most zajló Kínai Kulturális Fesztivál és a 2008 tavaszán befejeződött Kínai Magyar Kulturális Évad mérföldkövek, de szerencsére nem az első lépések a két nép kulturális együttműködésében.
 
Mint az államtitkár fogalmazott, a művészetek korábban is utat találtak, hidat építettek országaink között. A kínai kultúrának, különösen az irodalomnak évszázadok óta van közönsége Magyarországon, éppúgy, ahogy a magyar alkotások is eljutottak a kínai közönséghez.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Arató Gergely beszédében kiemelte, hogy nagy megtiszteltetés minden magyar számára, hogy anyanyelvünk mellett a kínai az egyetlen nyelv, amelyen megjelent nemzeti költőnk, Petőfi Sándor összes költeménye. Büszkeséggel tölt el minket, hogy Arany János és Ady válogatott műveit is ismeri a kínai közönség, vagy az, hogy Hudec László építész alkotásait ma is használják és csodálják Sanghaj utcáin.
 
Az államtitkár mindehhez hozzátette, hogy a művészetek segítik e két távoli népet egymás megismerésében és megértésében, az élet minden területére, így a hétköznapokra is kiterjedő értő párbeszéd és együttműködés erősítésében.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttese 1952-ben alakult meg. Fő célja a kisebbségi népcsoportok művészetének fejlesztése, a tehetségek felkarolása, valamint a különböző etnikumok együttműködésének támogatása. Küldetése, hogy tanítson és gondoskodjon az ország etnikumaiból származó művészeti tehetségekről. Az együttes kulturális nagykövetként egész Kínában, valamint több mint 100 országba és régióba kapott meghívást. Az együttes Magyarországon az Ezüstszínű haza című produkciót mutatja be. A műsorban fellépő előadók mind Kína etnikumaiból származó felkarolt tehetségek.
 
A Kínai Nemzetiségek Ének- és Táncegyüttes október 14-én a Madách Színházban, míg október 17-én a kecskeméti Katona József Színházban lép fel.
 
Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok