2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Botticellitől Tizianóig: az itáliai reneszánsz festészet remekművei a Szépművészeti Múzeumban

2009. október 28.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a 'Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei’'című tárlat szerdai megnyitó ünnepségén a Szépművészeti Múzeumban azt hangsúlyozta, a most nyíló kiállításon többről van szó, mint festők alkotásainak tematikus egymás mellé rendezéséről, hiszen a tárlat a reneszánsz legjavát öleli fel.
Fotó: Gordon Eszter - A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
Fotó: Gordon Eszter
 
A tárcavezető úgy fogalmazott: "a világ egyik legizgalmasabb reneszánsz kiállítását nyitjuk."
A szakminiszter feltette a kérdést, hogy szükség van-e új reneszánszra, humanizmusra a 21. században, mint mondta, igen. Nincs megismételhetetlen az emberi történelemben, és szükséges, hogy a társadalom, a közösség időről-időre újjászülessen.
 
A Szépművészeti Múzeumról szólva kiemelte, hogy az intézmény sorozatban olyan kiállításokat rendez, amely nem csak a múzeum, nemcsak Budapest, hanem az ország kulturális hírnevét is jobbítja, gyarapítja.
 
Egy évtizeddel ezelőtt még Bécsbe, más országokba mentünk ilyen magas színvonalú kiállítást meglátogatni - emlékeztetett Hiller István, és hozzáfűzte, mára a közönség a legkülönbözőbb korszakok legcsodálatosabb alkotásait egyedi interpretációban a hazai múzeumokban is megtekintheti.
 
Az oktatási és kulturális miniszter köszönetet mondott mindazoknak, akik aBotticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítás megrendezésében részt vettek, a látogatóknak pedig azt kívánta, a tárlatot megtekintve ne csak képeket, csodálatos alkotásokat lássanak, hanem érezzék azt az ívet, azt a hangulatot, amelyre a 21. századnak éppúgy szüksége van, mint a reneszánsz társadalmának.
 
David Alan Brown, a washingtoni National Gallery of Art itáliai festészeti gyűjteményének vezetője szerint a tárlat nem egyszerűen egy utazó kiállítás, hiszen a Szépművészeti Múzeum is hozzáadta reneszánsz remekműveit saját gyűjteményéből.
Tátrai Vilmos, a kiállítás kurátora úgy vélekedett: "A szépség utáni vágy és önmagunk megismerésének vágya elegendő, hogy felkeltse a kiállítás iránti érdeklődést."
Bán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója köszönetnyilvánító beszédében rámutatott arra, hogy a kiállítás Magyarországon még soha nem látott erővel mutatja meg az itáliai reneszánszt.
 
Fotó: Gordon Eszter - A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
 
A kiállításról
 
Az itáliai reneszánsz eddigi legátfogóbb hazai kiállítását láthatja október 28-tól a nagyközönség a Szépművészeti Múzeumban. A Botticellitől Tizianóig. Az itáliai festészet két évszázadának remekművei című nagyszabású tárlaton több mint ötven múzeumból, egyebek mellett a firenzei Uffizi-ből, a párizsi Louvre-ból, a londoni és a washingtoni National Gallery-ből, a New York-i Metropolitan Museum-ból, a római Galleria Borgheséből és a madridi Prado-ból kölcsönzött remekműveket állít ki a Szépművészeti Múzeum. A csaknem 130 festményt felvonultató tárlaton a címben kiemelt alkotók mellett több mint nyolcvan festő, köztük Leonardo, Giorgione, Raffaello, Veronese és Tintoretto alkotásaival találkozhatnak a látogatók.
 
A 15-16. századi olasz festészetet bemutató kiállítás lehetőséget nyújt arra, hogy a közönség ne csupán a legnagyobb művészegyéniségek alkotásaival találkozzék, hanem nyomon követhesse a legjelentősebb kulturális központok szellemi, művészeti folyamatainak születését és fejlődését is. Ezzel a különleges tárlattal első ízben sikerül megteremteni Magyarországon egy tudományosan megalapozott, ugyanakkor rendkívül látványos, nagyszabású, antologikus olasz reneszánsz bemutatót. A kollekciót harmincöt festmény egészíti ki a Szépművészeti Múzeum európai rangú itáliai gyűjteményéből.
 
Fotó: Gordon Eszter - A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!
 
A kiállításon olyan művekkel találkozhat a közönség, amelyeknek budapesti szereplése önmagában is szenzációnak számít: Tiziano Kesztyűs férfija, Bartolomeo Veneto Flórája, Botticelli Virginia története című alkotása, Cossa Férfiképmása, a Perugino által festett Francesco delle Opere képmás, Savoldo Tóbiás és az angyala vagy Palma Vecchio La Bellá-ja kiemelkedő jelentőségű alkotásai a korszaknak. Emblematikus mű a világ egyik leghíresebb és legértékesebb festménye, Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című alkotása, amelyet a képnek otthont adó krakkói Czartoryski Múzeum mellett csupán olasz múzeumokban láthatott eddig a nagyközönség.
 
A kiállítás kurátora Tátrai Vilmos, a Régi Képtár művészettörténésze.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok