2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Cézanne-kiállítás 2011-ben: az Arts & Business a jövő

2009. január 14.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter mai sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeumban bejelentette: a 2011-ben nagyszabású Cézanne-kiállítás nyílik a Szépművészetiben. A tárlat 500 millió forintba kerül: az állam 200 millió forinttal, az ING Csoport 120 millió forinttal támogatja. A fennmaradó összeget a kiállítás bevételéből fedezik.
Hiller István hangsúlyozta, hogy az ING Csoportnak a tárlat megrendezéséhez nyújtott 120 millió forintos támogatása sokkal több, mint szponzoráció. Azt jelzi ugyanis, hogy a pénzügyi, gazdasági válságból az oktatásba, a kultúrába, valamint az innovációba való befektetéssel lehet kiutat találni. "Az Arts & Business a jövő" - fogalmazott a tárcavezető, s hozzáfűzte: az államnak az oktatás és kultúra világának összekapcsolásában megerősítendő szerepe van, feladata a kooperáció, az együttműködés, a keretek kialakítása.

Hiller István megköszönte az ING támogatását, amelyet "progresszív kezdeményezésnek" nevezett.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A magyarországi múzeumi szponzoráció történetének legnagyobb mértékű támogatását nyújtja az ING Csoport a Szépművészeti Múzeum 2011-re tervezett Cézanne-kiállításához. A 120 millió forintos támogatás három éves ütemezésben, 2011-ig segíti a múzeum munkáját. A francia festő életművéből rendezett átfogó tárlat a múzeum térszint alatt elkészülő, új épületrészének nyitó kiállítása és Magyarország európai uniós elnökségének kiemelt záróeseménye is lesz egyben.

A Szépművészeti Múzeum és az ING Csoport együttműködése 2006-ban, a múzeum 100. születésnapján megnyílt Van Gogh-kiállítással kezdődött, akkor a pénzintézet 100 millió forinttal támogatta a tárlatot. A holland festő műveiből rendezett kiállítást 483 ezren látták, ezzel kategóriájában a világ negyedik leglátogatottabb tárlata volt.

A Cézanne-kiállítás támogatásáról 2008-ban született döntés, amelyet az ING Csoport tagvállalatai 2008 végén - a pénzügyi és gazdasági válság ellenére - megerősítettek, jelezve, fontos ez a szerepvállalás az ING számára. A döntésben szerepet játszott az a kiemelkedő minőségű munka, melyet a Van Gogh-kiállítás előkészítése és lebonyolítása során a Szépművészeti Múzeum munkatársai végeztek.

A 2011-es tárlaton mintegy nyolcvan Cézanne-munka lesz látható. A tárlat kurátora a Monet és barátai, valamint a Van Gogh Budapesten című kiállítások rendezője, a XIX. és XX. századi gyűjtemény vezetője, Geskó Judit.

A budapesti kiállítás megrendezéséhez eddig segítséget ígért a párizsi Musée d'Orsay, az aix-en-provence-i Musée Granet, a baseli Kunstmuseum, a berni Kunstmuseum, az edinburghi National Gallery of Scotland, a londoni National Gallery, a New York-i Metropolitan Museum of Art és több világhírű magángyűjtemény tulajdonosa is.

Az egyedülálló kiállítás kizárólagos céges támogatói a magyarországi ING Biztosító, ING Pénztárszolgáltató, ING Bank, ING Lízing, ING Befektetési Alapkezelő és ING Ingatlanfejlesztő.

A Magyar Köztársaság Kormánya a Cézanne-kiállításra garanciát vállal.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok