2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az elfogadott költségvetési módosításokkal jobb helyzetbe kerül a közoktatás

2009. november 7.
A jövő évi költségvetés a válságkezelő intézkedések megőrzését és a tervezett lépések fedezetét garantálja. Hazánknak szigorú költségvetési politikához kell tartania magát, hogy az eddig elért eredmények megszilárdulhassanak, és Magyarország elinduljon egy tartható növekedési pályán.
A takarékosság jegyében kialakított költségvetési javaslat - a költségvetés szinte valamennyi területéhez hasonlóan - több helyen csökkentette a közoktatásra fordítható jövő évi forrásokat. Ugyanakkor az oktatási intézmények alapműködését biztosító alapnormatíva összege csak annyival csökkent, amennyi a fenntartók megtakarítása a társadalombiztosítási járulékok csökkenése miatt.
 
A költségvetési tárgyalások során az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a kormány javaslatai alapján az oktatási rendszer működésének biztonsága, a gyermekek kiszámítható és nyugodt oktatási körülményeinek megtartása érdekében számos területen sikerült nagyobb forrást biztosítani a közoktatásban:
  • A jövő évi költségvetés biztosítja a forrásokat a korai fejlesztésre, gondozásra. A korai fejlesztés, gondozásra fordítható hozzájárulás összege a módosításoknak köszönhetően gyermekenként 10 ezer forinttal emelkedik.
  • A két tanítási nyelvű oktatási intézmények támogatása 2010 szeptemberétől továbbra is rendelkezésre áll. Összege megegyezik a nemzetiségi két tanítási nyelvű, illetve a nyelvi előkészítő oktatáséval.
  • A kedvezményes étkeztetésre fordítható források mintegy háromszorosára emelkednek. Az óvodában, iskolában, kollégiumban szervezett kedvezményes étkeztetésre gyermekenként 43.500 forinttal jut több. Emelkedett a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő 5-7. évfolyamos általános iskolai tanulók ingyenes étkeztetéséhez járuló kiegészítő hozzájárulás összege is, 20.000 forint/fő/év lesz.
  • Biztonságban az alapfokú művészetoktatás. A minősített alapfokú művészeti oktatás zeneművészeti hozzájárulása gyermekenként 9.600 forinttal, a minősített alapfokú művészeti oktatás a képző- és iparművészeti, a táncművészeti, a szín- és bábművészeti ágon, valamint a zeneművészeti ágon csoportos főtanszakos zeneoktatásban pedig fejenként 3.800 forinttal nő.
A költségvetési törvény módosításának lehetősége továbbra is nyitott, a források átcsoportosítására a költségvetés keretein belül lehetőség van. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium folytatja a párbeszédet a közoktatás szereplőivel és a szakmai szervezetekkel az oktatást érintő kérdésekben.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok