2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az érettségik lebonyolítása biztonságban van

2009. október 14.
Ismét félrevezető a Magyar Nemzet mai, október 14-i cikkének "Nem finanszírozzák az érettségit" című cikke. A költségvetés tervezése során benyújtott módosító javaslat nem veszélyezteti az érettségi lebonyolítását. A kormány nem vonja meg az érettségi lebonyolítására fordítható támogatást, az érettségi lebonyolítását a közoktatási alap-hozzájárulásba beépített összeg biztosítja. Az érettségi elnökök díjazása a tárca költségvetésében biztosított, a vizsgáztató tanárok számára a díj kifizetését jogszabály garantálja.
 
Az emelt szintű érettségi megtartásához szükséges összegek az Oktatási és Kulturális Minisztérium fejezetében megtalálhatóak. 2009-ben erre a célra a fejezetben 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre, azonban ebből az összegből fejlesztési feladatokat is meg kellett oldani. 2010-ben az emelt szintű érettségire 700 millió forint áll rendelkezésre, miután a fejlesztési feladatok megoldására ÚMFT forrásokból kerül sor.
 
Általában a középszintű érettségi vizsga megszervezése a fenntartó feladata, a központi költségvetésben rendelkezésre álló középiskolai alap-hozzájárulás terhére.
 
2009-ben az érettségire fordított 1 milliárd forintos támogatás a korábbi évekhez képest kiugróan magas volt. 2008-ban az érettségi megszervezésére nem volt külön támogatás az önkormányzati finanszírozás keretei között, csak az emelt szintű érettségire történő felkészüléshez. 2007-ben ugyancsak nem volt az önkormányzati támogatás keretei között külön összeg az érettségi vizsga megszervezéséhez, csak a pedagógusok felkészítéséhez. A felkészítés feladatai azonban befejeződtek. Az érettségi elnökök díjazása a tárca költségvetésében biztosított, a vizsgáztató tanárok számára a díj kifizetését jogszabály garantálja.
 
A módosító indítvány a hátrányos helyzetű tanulókat 2000 óta sikeresen támogató, népszerű Arany János Program forrásait bővítené az átcsoportosítással. A javaslatról a költségvetés vitája során az országgyűlés dönt.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok