2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Európa elismerte, hogy Pécs felkészült a 2010-es kulturális főváros megrendezésére

2009. november 12.
A Melina Mercouri-díjjal az Európai Unió elismerte, hogy Pécs városa felkészült a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatra – hangsúlyozta Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) nemzetközi szakállamtitkára Pécs Megyei Jogú Város, valamint a szaktárca közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
A nemzetközi szakállamtitkár úgy fogalmazott, "az EKF programsorozat megrendezésével Pécs és Budapest szimbiózisa valósult meg".
 
Mint mondta, a magyar kulturális diplomáciának kiemelkedően fontos, hogy a programtámogatást Pécs egy összegben kapja meg az évad kezdete előtt.
 
Csák Ferenc kiemelte, hogy az elismerés nem automatikusan járt, hanem számos tárgyalás eredményként kaphatta meg a város.
 
Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere szerint a Melina Mercouri-díj szimbolikus, visszaigazolja, hogy a város törekszik arra, hogy méltó módon viselje az Európa Kulturális Fővárosa címet.
 
A polgármester köszönetet mondott elődeinek, Toller Lászlónak és a 2008-ban elhunyt Tasnádi Péternek, hiszen az ő munkájuk nélkül nem valósulhatott volna meg a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programsorozat.
 
Csák Ferenc, az OKM nemzetközi szakállamtitkára és Páva Zsolt, Pécs polgármestere
Csák Ferenc, az OKM nemzetközi szakállamtitkára és Páva Zsolt, Pécs polgármestere
 
Melina Mercouri és az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat
Melina Mercouri görög kultuszminiszter kezdeményezésére indította el 1985 júniusában a Kulturális Miniszterek Tanácsa az akkor még Európa Kulturális Városa címet viselő programot. A programsorozat nemcsak beváltotta a hozzáfűzött reményeket, hanem az európai polgárok egyik kedvenc programjává vált, és mint ilyen - legsikeresebb megvalósulásait tartva persze szem előtt - komoly mértékű gazdasági, társadalmi és kulturális fejlődést indított el az adott városban éppúgy, mint az érintett régió egészében is.
 
A történet kezdetén, 1983-ban az akkori görög kultuszminiszter Athénba hívta a Közösség kulturális minisztereit, hogy hangot adjon azon véleményének, miszerint a kultúra nem kapja meg azt a kellő tiszteletet és odafigyelést, amely megilleti. Kifejtette, hogy a művészeteknek és a kulturális szektorban tevékenykedő embereknek ugyanúgy jelen kellene lenniük a közszférában, mint a gazdaságnak, a gazdasággal foglalkozóknak, a politikának és a politikusoknak.
 
Erre a problémára mintegy válaszként született meg az Európa Kulturális Fővárosa-akció gondolata, melyet a görög színész- és politikusnő az imént említett találkozón terjesztett az illetékes miniszterek elé. Felszólalásával meggyőzte kollegáit, hogy évente egy várost nevezzenek ki Európa Kulturális Városának. A programsorozat célja, hogy az európai városok kulturális és művészeti sokszínűségét demonstrálja, valamint hangsúlyozza közös kulturális örökségüket és ezek kreatív erejét. A kultúra sokszínűségén és különbözőségén kívül a programnak nagy súlyt kell fektetnie az adott kultúrák kölcsönös megismerésének és megismertetésének elősegítésére. Ezekkel a célkitűzésekkel próbál a program megfelelni az őt életre hívó alapgondolatnak, miszerint az egyes nemzetek közeledésének egyik módja, ha megismerik egymás kultúráját.
 
Melina Mercouri javaslata alapján a Tanács 1985. június 13-án fogadta el a programtervezetet, és így útjára indulhatott az azóta is nagysikerű programsorozat. A címet elsőként a kultuszminiszter asszony szülővárosa, a görögországi Athén kapta 1985-ben.
 
Pécs Megyei Jogú Város támogatása
A Bizottság korábban programtámogatás formájában biztosított 500 000 eurót a kulturális fővárosoknak, 2009-ben azonban új eljárásrendet vezettek be: hogy a teljes összeg az évad kezdete előtt kifizethető legyen, továbbiakban a programtámogatást díj formájában adja oda a városoknak. A díj az Európai Bizottság Oktatási és Kulturális Főigazgatósága által létrehozott Monitoring és Tanácsadó Testület javaslatára ítélhető oda a kulturális programok eredményes előkészítésének jutalmaként.
 
Pécsnek (és a 2010-es év másik két EKF városának, Essennek és Isztambulnak), a kulturális fővárosok közül elsőként, komoly, több évig tartó monitoring folyamaton kellett megfelelnie, hogy a díjra érdemesnek tartsák a döntéshozók - így még komolyabb megbecsülés érte a magyarországi várost: a korábbi összeg háromszorosát, 1,5 millió eurót fordíthat a város a jövő évi kulturális-művészeti programok egy részének megvalósítására.
 
Ebben az esztendőben mindhárom kulturális főváros esetében 3-4 megbeszélés során tájékozódott egy hét fős monitoring bizottság, amelynek vezetője Sir Bob Scott, aki a liverpooli programsorozat fő szervezője volt 2008-ban. A monitoring a hosszú távú folyamatok indítását, az európai dimenziót és a város és lakók közötti kapcsolatok erősítését vizsgálta. A végeredmény bizonyítja, hogy Pécs helytállt a komoly megmérettetésben, a díjjal járó pénzjutalom pedig hozzájárul ahhoz, hogy város 2010-ben világszínvonalú programsorozattal várja a helyieket és a turistákat.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok