2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hatalmas sikert aratott Palya Bea Washingtonban

2009. február 9.
New York után Washingtonban is elkápráztatta koncerjével az amerikai közönséget Palya Bea. A New York-i Magyar Kulturális Évad keretében, a Kennedy Center Millenium Stage-én megrendezett vasárnapi koncerten Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vett. Az amerikai fővárosban és New Yorkban zajló rendezvénysorozat 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be.
Palya Bea énekes a mai fiatal zenész-generáció egyik legsokoldalúbb alkotója. Az Artisjus-díjas előadóművész magyar, cigány, bolgár és indiai népzenékkel foglalkozik, emellett közreműködik világzene, dzsessz, énekelt vers műfajokban is. 2002-ben a Francia Intézet ösztöndíjasaként Párizsban tanult, azóta rendszeresen koncertezik együttesével, a Palya Bea Quintettel. 2007-ben ő volt az európai uniós Esély Éve magyarországi nagykövete, 2008-ban pedig megkapta A Magyar Kultúra Követe címet. Szólólemezeivel, hazai és külföldi koncertjeivel a magyar népzenét és költészetet népszerűsíti.

Extremely Hungary
2009-ben az amerikai közönségnek egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy megismerje a kortárs magyar kultúrát a vizuális művészeti, irodalmi és előadó-művészeti programsorozat széles spektrumán keresztül. A programsorozatnak a legnevesebb New York-i és washingtoni kulturális intézmények adnak helyet. Az Extremely Hungary címet viselő, egész éven át tartó fesztivál a kortárs magyar kultúra gyökereit térképezi fel, és az elmúlt évszázadban a magyarok nevéhez fűződő újításokat és művészi alkotásokat ünnepli, amelyek közül sok az amerikai kultúrára is jelentős hatással volt.

A New Yorkban és Washingtonban zajló évad programjaival kifejezetten az értelmiséget, a véleményformálókat célozzák meg. Így a szervezők szerint az évad hatása szélesebb relációban mutatkozhat majd meg.

Az évadnak két fő témája van: az egyik a modernitás és a modernitás gyökerei Magyarországon, a másik pedig a hazánkban és a térségben 20 évvel ezelőtt lezajlott belpolitikai változások. Az évad nem hivatalos események láncolata, hanem olyan rendezvények és művészek felsorakoztatása, amely remélhetőleg már önmagában is inspirálja a közönséget. Az évad igazi kulturális élményt kínál majd, nem csak egy estés programokat. Fontos, hogy az évad eseményeit meghatározó fesztiválok programsorába is sikerült beemelni.

A fesztivál az Amerika és Magyarország között régóta fennálló, szoros kulturális kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, ezen belül is kiemelten az olyan magyar, illetve magyar-amerikai művészeti megnyilvánulásokra, mint a Bauhaus, a Casablanca vagy Robert Capa és Bartók Béla munkássága, amelyek maradandó művészeti értéket képviselnek. A programsorozat párhuzamosan fókuszál Magyarország gazdag századfordulós művészeti örökségeire és olyan Európa-szerte híres kortárs művészekre és előadókra, akik az amerikai közönség körében egyelőre kevésbé ismertek. A programok a magyar kulturális élet pezsgését koncerteken, kiállításokon, operán, színházon, irodalmon keresztül közvetítik néhány könnyedebb műfaj mellett, mint amilyen pl. a magyar bajusz verseny.

A New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett fesztivál programjainak a két város legkiemelkedőbb helyszínei adnak majd otthont, egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.

Programok és események
Az Extremely Hungary változatos programsorozata sok tucat rendezvényt ölel fel kiállításoktól kezdve előadásokon, avantgárd installációkon keresztül egészen a hagyományos osztrák-magyar operabál modern újraértelmezéséig. A kulturális események mellett a fesztivál a politika hatásait is vizsgálja: a 2009-es év a vasfüggöny lehullásának huszadik évfordulója, az ehhez kapcsolódó rendezvények helyszínei a New York Public Library és a PEN World Voices Festival lesznek.

A fesztivál 2009. január végén vette kezdetét a New York-i Carnegie Hallban egy kéthetes koncertsorozattal, amelynek változatos programja éppúgy tartalmazza Haydn udvari mesterműveit, mint Kurtág György zeneszerző New York-i debütálását is.

Kiemelt washingtoni programok:
  • Kurtág György speciálisan az alkalomra komponált műve Bartók emlékére, a zeneszerző saját előadásában a Library of Congress koncerttermében;
  • A National Gallery of Art Szépművészeti Múzeumtól kölcsönzött három mesterművet (egy El Greco- illetve egy Bronzino-festmény, és Leonardo da Vinci lovast ábrázoló bronzszobra) bemutató kiállítása;
  • Az American University (Katzen Art Gallery) kiállítása, mely Vajda Lajos, a magyar avantgárd legkiemelkedőbb alakjának munkáit állítja szembe kortárs magyar alkotók műveivel;
  • Az európai népzenei hagyományokat ötvöző Palya Bea koncertje a John F. Kennedy Center for the Performing Arts színpadán.
A programsorozatra az Oktatási és Kulturális Minisztérium 700 millió forintot fordít, a szponzori és egyéb együttműködésekből pedig mintegy 500 millió forintos támogatás gyűlt össze.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok