2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István jóváhagyta a Pécs2010 EKF programsorozatot

2009. június 12.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter jóváhagyta a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa programsorozatot. A tárcavezető a dokumentumot - mely szerint az Európa Kulturális Fővárosa projekt programjaira 1 milliárd 850 millió forint áll rendelkezésre - pénteken Pécsett, Páva Zsolt polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón látta el kézjegyével.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Hiller István szerint a programsorozat lebonyolítása nem egyszerűen egy művészeti tevékenység, hanem egy nagyon komoly organizáció. Az EKF próbatétele az összefogásnak és a kreativitásnak, s nem egyszerűen csak a programszervezésről szól, hanem olyan hangulatot kell teremteni, amelynek révén Pécs a magyar kultúra igazi otthonává válhat.
 
"Pécs sikere Magyarország sikere, a kulturális főváros sikere a magyar kultúra sikere. Közös a cél, közös az érdek" - fogalmazott, s felhívta a figyelmet arra, hogy 2016-ig egyetlen magyar város sem nyerheti el az Európa Kulturális Fővárosa címet.
 
A tárcavezető kitért arra, hogy a felépülő Koncert- és konferenciaterem nemzeti kulturális intézményként működik majd.
 
Hangsúlyozta, hogy a továbbiakban is határozott és gyors döntéseket kér a pécsiektől, s ő is a legrövidebb idő alatt dönt az Európa Kulturális Fővárosát érintő kérdésekben.
 
Hiller István megjegyezte, ha a pécsiek büszkék lesznek arra, amit tettek, egy egész ország büszke lesz a pécsiekre és a magyar kultúrára. "Ez egy hihetetlen múlttal rendelkező közösség, amely mindig is összefogást tanúsított, tegyék ezt most is. A 2010-es programsorozat kivitelezése kezdődjék meg" - zárta beszédét a miniszter.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Páva Zsolt, Pécs város polgármestere úgy vélekedett, az Európa Kulturális Fővárosa cím arról szól, hogy tudja Pécs a kultúrát, a kulturális örökséget Európa felé közvetíteni. "A város mindig büszke volt arra, hogy az európai kultúra fontos helyszíneként tartják számon."
 
A polgármester megköszönte Hiller István oktatási és kulturális miniszternek, a Művészeti Tanács tagjainak, Csák Ferencnek, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkárának, valamint a Hungarofest Kht-nak az együttműködést.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok