2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter köszönti az érettségiző diákokat

2009. április 30.
Kedves érettségiző Diákok! 

Önök most mindannyian izgalmakkal teli időszak előtt állnak. Ám ez csak a kezdete a további erőpróbáknak, ami egész életükön keresztül végigkíséri majd Önöket. Ezért nem mindegy, hogy felelnek meg az első, igazán nagy megmérettetés kihívásainak. 

Az Önök számára eddig az iskola volt a kicsiny és a nagyobb emberi közösségek találkozásának intézményi formája, az iskola jelentette Önök számára a teljes világot. Az itt eltöltött évek, a tanulmányi és közösségi téren megszerzett tapasztalatok és tudás eljuttatták Önöket a felnőttkor küszöbéig. Mostantól csak Önökön múlik, hogyan élnek lehetőségeikkel, hogyan teremtik meg saját maguk és környezetük számára az áhított körülményeket, hogyan válnak a nehézségeket elviselő, a kihívásoknak megfelelő emberekké, akik tudják, mit akarnak az élettől, és képesek kitartóan, tudatosan cselekedni is érte.  
 
Most valami lezárul, és valami új kezdődik az Önök életében. Ami lezárul, mindig kissé fájdalmas, ami kezdődik, mindig nagyon izgalmas kalandokat ígérő időszak. 
 
Idén 137 500 diák tesz érettségi vizsgát, közülük 25 ezren emelt szinten. Ők mintegy félmillió vizsgát tesznek le összesen, 278 vizsgatárgyból.  
 
Kedves Érettségizők! Önök már egy olyan nemzedék tagjai, akik tisztában vannak a lehetőségeikkel, és élni is tudnak vele; nyelveket beszélnek, magabiztosan kezelik a 21. század technikai eszközeit. Ezen képességekkel összehasonlíthatatlanul több a lehetőségük, mint nekünk, a szülők generációjának volt. És ez így természetes. Önök már nem csak egymással, hanem az egész világ fiataljaival versenyeznek egy kíméletlen, globális munkaerőpiacon.  
 
Ha továbbtanulnak, ha munkába állnak, mindenképp szükségük lesz kitartásra, meg kell mutatniuk rátermettségüket, tudásukat és kreativitásukat. Mindezt azonban már az elkövetkezendő hetekben is bizonyíthatják.  
 
Sikeres érettségi vizsgát, további tanulmányaikban, munkájukban pedig sok örömet és sikert kívánok mindannyiuknak! 
 
Dr. Hiller István
oktatási és kulturális miniszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok