2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István Pro Cultura Hungarica díjat adományozott az UNESCO leköszönő főigazgatójának

2009. november 5.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter Pro Cultura Hungarica kitüntetést adományozott Macuura Kóicsirónak, az UNESCO leköszönő főigazgatójának a kulturális sokszínűség, a kulturális párbeszéd érdekében végzett tevékenységéért. A tárcavezető az elismerést a World Science Fórum keretében adta át csütörtökön, a Magyar Tudományos Akadémián
Hiller István úgy fogalmazott, "Macuura Kóicsiró főigazgatóként megerősítette az UNESCO-t, s olyan programokat kezdeményezett, melyek a kulturális sokszínűséget, a kultúrák közötti párbeszédet szolgálták".
 
Magyarország különösen sokat köszönhet Macuura Kóicsirónak, aki figyelemmel kísérte a világ magyarságának kultúráját is - méltatta a főigazgatót a szakminiszter.
 
Macuura Kóicsiró
Macuura Kóicsiró 1937 szeptemberében született Tokióban. A Tokiói Egyetem jogi karán és az amerikai Pennsylvania állam Haverford College közgazdasági karán végezte tanulmányait. Diplomatakarrierje 1961-ben kezdődött, Ghána után további tíz afrikai országban teljesített diplomáciai szolgálatot. 1968 és 1972 között a japán OECD-képviselet másod-, majd első titkára. 1977 és 1980 között a washingtoni japán nagykövetség tanácsosa. 1992 és 1994 között külügyminiszter-helyettes.
 
1994 és 1999 között Japán franciaországi nagykövete volt, s ezzel egyidőben volt nagykövet Andorrában és Dzsibutiban is. Egy évig az UNESCO Világörökség Bizottságának volt az elnöke, majd 1999. november 12-én hatéves ciklusra megválasztották az UNESCO kilencedik főigazgatójának, először hat évre, majd 2005-ben újabb négy évre.
 
Macuura 2006-ban megkapta a fülöp-szigeteki University of Santo Tomas tiszteletbeli doktori címét.
 
Kimagasló érdemei elismeréseként 2002-ben a Magyar Köztársaság Középkereszt a Csillaggal kitüntetését vette át.
 
Több diplomácia-történeti mű szerzője, Macuura Kóicsiró írta egyebek mellett A japán-amerikai kapcsolatok története, A G-7 csúcstalálkozók története és perspektívái, A japán-francia kapcsolatok fejlődése és perspektívái, A japán diplomácia a XXI. század küszöbén, A holnap UNESCO-jának építése, valamint a Szembenézés a XXI. század kihívásaival című műveket.
 
Pro Cultura Hungarica elismerés
A Pro Cultura Hungarica díjat a magyar kultúra értékeinek külföldi megismertetésében és terjesztésében, illetve Magyarország és más nemzetek művelődési kapcsolatainak gazdagításában sikereket elért külföldi állampolgárok kaphatják.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok