2024. április 18.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller István: A tudományos diákköri mozgalom a tehetséggondozás egyik legfontosabb fóruma

2009. november 10.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Országos Tudományos Diákköri Tanács XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferenciájának keddi ünnepi záróülésén azt hangsúlyozta, a tudományos diákköri mozgalom a tehetséggondozás tehetségfeltárás egyik legfontosabb magyarországi fóruma.
A tárcavezető a kitüntetettekhez szólva "nagyszerű gesztusnak, a tudományos élet természetes körforgásának" nevezte azt, hogy a Magyar Tudományos Akadémia dísztermének székein, a tudósok helyén most azok ülnek, akik a magyar tudóstovábbképzés alanyai.
 
Rámutatott arra, hogy a tudomány műveléséhez képesség és adottság szükséges, de a tudomány alázatot is kíván; a kritika és kreativitás egysége nélkül nem várható valós eredmény.
 
Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint a díjazottak bebizonyították, hogy képesek az alkotásra, képesek újat létrehozni. Egy polgár tudása elkötelezettsége, munkája mások iránti megbecsülése az ország felemelkedését hozhatja.
 
Hiller István a rendezvényen Mestertanár Aranyérem kitüntetéseket adott át.
 
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) által 2009 tavaszára meghirdetett XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia sikeresen befejeződött. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével, továbbá a felsőoktatásban érintett minisztériumok, tudományos testületek, alapítványok, országos hatáskörű szervezetek és intézmények támogatásával rendezett konferenciára 3957 dolgozatot neveztek be, melyeket 16 szekcióban, 381 tagozatban mutattak be. A konferencia mintegy 12 ezer résztvevőjének, igen széles szakmai nyilvánosság mellett az ország kilenc városában 15 egyetemi kar adott otthont.
 
A szekciókban - ez előző évekhez hasonlóan - továbbra is jelen voltak a határon túli magyar egyetemisták, valamint a kiemelkedő középiskolás kutató diákok is. Negyedik alkalommal rendezték meg a konferencián belül a Művészeti és Művészettudományi Szekciót, ahol művészettudományi dolgozatok mellett művészeti alkotásokkal is részt vehettek a hallgatók.
 
A tagozati üléseken szakmai zsűri előtt hangzottak el az előadások, majd a 3-5 tagú zsűri a dolgozatok előzetesen bekért írásbeli bírálatainak és az előadás értékelésének összesítéseként alakította ki a végső tagozati sorrendet. A nevezett művészeti alkotásokat külön kiállításon is bemutatták.
 
Az OTDK szakmai rendezvényeinek befejezése után, többlépcsős megméretést követően, az intézményekben előzsűrizett pályamunkákkal a konferencia szekcióiban szereplő egyetemi és főiskolai hallgatók közül 45 fiatal nyerte el a kiemelkedő diáktudományos és tanulmányi tevékenység elismerésére alapított Pro Scientia Aranyérmet. Harmadik alkalommal ítélték oda a kimagasló művészeti tevékenységért a Pro Arte Aranyérmet, és negyedik alkalommal a Junior Pro Scientia Aranyérem elismerést kutató középiskolásnak. A tudományos diákköri munkát támogató tevékenysége, kiemelkedő témavezetői és tudományszervező munkájáért, a tudományos nemzedékváltás sikeréért a legtöbbet tett 50 oktató, kutató - akiket egyrészt az intézményük, másrészt az Országos Tudományos Diákköri Tanács 16 szakmai bizottsága erre az elismerésre érdemesített - Mestertanár Aranyérem kitüntetésben részesült.
 
Az OTDT kitüntetései
 
Pro Scientia Aranyérem: körültekintő, többlépcsős odaítélési eljárás során a kimagasló hallgatói tudományos teljesítményt elismerő kitüntetést 1989 óta minden alkalommal 45 hallgató nyerheti el.
 
Mestertanár kitüntetés: a diáktudományos tevékenység szervezéséért, elősegítéséért, hosszú idő óta számos diák eredményes felkészítésében közreműködő, a színvonalas és sikeres tanár-diák együttműködésben megvalósuló műhelymunkáért, a tudományos iskolateremtésért 50 olyan oktató, kutató részesülhet az elismerésben, akiket egyrészt az intézményük, másrészt az Országos Tudományos Diákköri Tanács szakmai bizottságai erre érdemesítenek.
 
Mindkét elismerés, kitüntetés alapja a teljes életpálya mérlegelése, a folyamatosan bizonyított tudományos teljesítmény, mestereknél pedig a tudományos iskolateremtés.
 
Honoris Causa Pro Scientia Aranyérem: olyan kiemelkedő iskolateremtő professzor, tudós, közéleti személyiség nyerheti el, aki példamutatóan segíti, támogatja a felsőoktatásban tanuló fiatalok önképző tevékenységének ügyét.
 
Máriás Antal Emlékérem: 2001 szeptemberében alapította az OTDT a neves és fáradhatatlan TDK vezető professzor tiszteletére és emlékére. Kétévente adományozzák a nagy iskolateremtő szenior mestereknek - köztük mindig egy közgazdásznak.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok