2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Hiller: Március 15-e egy nemzet ünnepe

2009. március 14.
"Mindaz, amit ez a nap jelent, a gondolatok sokszínűsége és azok megvalósításának akarata és tehetsége, összeköt bennünket, erőt ad és példát mutat nekünk" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter március 15-e, az 1848-as forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából az Iparművészeti Múzeumban tartott szombati ünnepségen, ahol állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át az oktatás és a kultúra területén kimagasló munkát végzőknek.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára az ünnepélyes díjátadón (Fotó: Gordon Eszter)
Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Csák Ferenc, az OKM kultúráért felelős államtitkára az ünnepélyes díjátadón (Fotó: Gordon Eszter)

"Március 15-e egy nemzet ünnepe. Bárhol élnek is magyarok a világban, ezt a napot mindig állva köszöntik" - kezdte beszédét Hiller István.

A szaktárca vezetője köszöntőjében kifejtette, hogy Petőfi és Kossuth, Deák és Széchenyi és a többiek emléke összeköt bennünket, mert ők valami olyat tettek, ami nem csak egy csoport, egy város, hanem a nemzet egységét hozta közelebb.

"Az ünnep több mint másfél évszázadának is története van. Próbálták befolyásolni, nem csupán elmondani, értelmezni, hanem magyarázni, mi történt akkor" - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint ez nem egyetlen nap, hanem egy folyamat volt, amely nem március 15-én kezdődött és nem is másfél évvel később ért véget. Részese volt a nemzetközileg ismert reformer, Széchenyi, a tömegeket megmozgatni képes Kossuth, a fiatal és lánglelkű Petőfi, de ott volt Deák is, aki továbbvitte mindazt az értéket, amit a reformkor a nemzet, sőt az emberiség számára megteremtett.

"Legyünk büszkék mindarra, amit március 15-e előtt reformok révén értek el, és arra is, ahogy azt követően akár évtizedeket is várva, de megvalósították elképzeléseiket" - mondta Hiller István, s hozzáfűzte, hogy mindebből később, még a legnehezebb időkben is tudott meríteni a nemzet. A miniszter úgy vélekedett, hogy mindaz, amit ez a nap jelent - a gondolatok sokszínűsége és azok megvalósításának akarata és tehetsége - összeköt, erőt ad és példát mutat.

A tárca vezetője rámutatott arra is, hogy Magyarországnak a közeli és távoli jövője is az oktatás, a tudomány, az innováció, a kultúra. A megszerzett és alkalmazott tudás, a műveltség nélkülözhetetlen érték, ezért elsődlegesen fontos biztosítani az azokhoz való hozzáférést.

Hiller István köszönet mondott a kitüntetésben, elismerésben részesülőknek az elmúlt években, évtizedekben végzett munkájukért, s reményét fejezte ki, hogy lesz erejük és akaratuk, hogy ilyen színvonalon végezzék tovább a tevékenységüket az ország, a nemzet, a magyarok javára.


Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok