2023. december 9.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kibővült és nyilvánossá vált az Írószövetségi Könyvtár

2009. április 15.
"A bizonytalanságból egy új intézmény született" - jelentette ki Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) kulturális szakállamtitkára az Ex Libris Könyvtár avatóján szerdán. Az intézmény a Postás Könyvtár és a Magyar Írószövetség könyvtárának egyesülésével jött létre egy sikeres együttműködés eredményeként.
Az immár azonos székhellyel nyilvános könyvtárként működő gyűjtemények megnyitóján részt vett Vasy Géza, a Magyar Írószövetség elnöke, Molnár Géza, a Területi Művelődési Intézmények Egyesületének (TEMI) elnöke, valamint Keömley Eszter könyvtárvezető, az intézményt működtető Ex Libris Könyvtári Alapítvány képviselője.

Az "új" könyvtár megszületése igazi sikertörténet

A két elődintézmény, a több mint 130 éves múlttal rendelkező Postás Könyvtár és az 1945-től működő Írószövetségi Könyvtár helyzete már évek óta igen nehéz volt, fenntartási gondokkal küszködtek, bezárás, megszüntetés fenyegette létüket.

A hatékony egyeztetéseknek köszönhetően hónapok alatt sikerült megoldást találni a két intézmény problémájára: a TEMI befogadta az Írószövetségi Könyvtárat, ami pedig helyet adott a Postás Könyvtár könyveinek.

Az egyesülésnek köszönhetően az Írószövetségi Könyvtár újra nyilvános könyvtárrá alakulhat, lakossági szolgáltatásokat nyújthat, s így pályázati támogatásokhoz is hozzájuthat a jövőben, a Postás Könyvtár könyvállománya biztos helyre került, korszerű szolgáltató tevékenységét pedig az eredeti helyszín közelében folytathatja.

A sikeres együttműködés legfőbb nyertese maga az olvasó: az Írószövetség tagjai, illetve könyvtárának és a volt Postás Könyvtár olvasótábora (összesen mintegy 1200 fő), és természetesen a környék polgárai.

A könyvtár egykori gazdái, a Magyar Posta és a Magyar Telekom anyagilag is jelentősen hozzájárultak a költözés, rendszerezés, raktárbővítés költségeihez, míg a TEMI a költözést és a működtetést összesen csaknem 17 millió forinttal támogatta 2008-ban és 2009-ben, az OKM-nek pedig koordináló szerepe volt a folyamatban.

Jelenleg - az Ex Libris Könyvtári Alapítványon keresztül - a TEMI és a Magyar Írószövetség közösen működteti a könyvtárat, az egykori Postás Könyvtár szakemberei pedig szakszerűen gondozzák mindkét állományt.

Az egyesülés után egy szakemberek számára is izgalmas állományú könyvtár nyithatta meg kapuit. A két könyvtár nyilvántartásában nem olvadt össze, a két állomány egyébként is különböző, de épp ezért jól ki is egészíti egymást. Az összesen mintegy 200.000 dokumentumos gyűjtemény (60% írószövetségi, 40% "postás") nagyságrendileg csaknem ötöde a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi könyvtári anyagának, s a fővárosban a húsz legnagyobb könyvtár közé tartozik.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok