2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Kínai-Magyar Rektori Fórum

2009. október 26.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az első alkalommal megrendezett Kínai-Magyar Rektori Fórumon azt hangsúlyozta, hogy az elmúlt fél évtizedben a Kínai Népköztársaság és Magyarország közötti kapcsolat nemcsak gazdasági, hanem oktatási és kulturális területen is új lehetőségeket nyitott. Ezt a tárcavezető a Budapesti Corvinus Egyetemen mondta hétfőn.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
Hiller István szerint a két ország közötti kapcsolatot erősítette egyebek mellett a 2007-ben Kínában rendezett kulturális évad, melynek célja az volt, hogy a magyar kultúra sokszínűségét és a magyar művészeti életet megismerje a kínai közönség, és a kulturális kapcsolatok segítségével a két ország közötti együttműködés erősödjön egyéb területeken is. Megemlítette azt is, hogy a Budapesti Könyvvásár díszvendége Kína volt tavaly. 2007 óta pedig Pekingben és Sanghaiban magyar kulturális és oktatási szakdiplomaták dolgoznak.
 
Hiller István fontosnak tartja, hogy a magyar oktatásügy a diplomácia jó eszköze legyen. Mint mondta, 2010 márciusában Ausztria és Magyarország közösen rendezi a bolognai csúcstalálkozót, amelyen 40 ország szakminisztere és vezető politikusa veszt részt.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A szakminiszter reményét fejezte ki, hogy a Kínai-Magyar Rektori Fórum a kínai és a magyar egyetemek közötti együttműködés megerősítéséhez vezet.
Gao Jian, Kína Magyarországra akkreditált nagykövete beszédében azt emelte ki, hogy a kínai felsőoktatásnak hosszú utat kell bejárnia, erősítenie kell a felsőoktatási kapcsolatokat, cserekapcsolatokat. Mint fogalmazott, "a felsőoktatás történetében új fejezetet kívánnak nyitni". Rámutatott arra is, hogy az utóbbi években Magyarország és a Kínai Népköztársaság közötti kapcsolatok egyre intenzívebbé váltak.
 
Az első alkalommal megrendezett Kínai-Magyar Rektori Fórumot a China Education Association for International Exchange elnevezésű szervezet kezdeményezte a magyar Rektori Konferenciánál. A fórumra 80 kínai és mintegy 40 magyar egyetemi vezetőt, rektorokat, rektorhelyetteseket vár a Budapesti Corvinus Egyetem.
A fórummal párhuzamosan 30 vezető kínai felsőoktatási intézmény mutatja be angol nyelvű katalógussal képzési kínálatát, és várja az érdeklődőket a Budapesti Corvinus Egyetem aulájában felállított standoknál.
 
Fotó: Gordon Eszter
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok