2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar filmhét kezdődött Dél-Koreában

2009. november 17.
A magyar-koreai diplomáciai kapcsolatok 20. évfordulója alkalmából kedden magyar filmhét kezdődött a szöuli Korean Foundation Cultural Centerben az Oktatási és Kulturális Minisztérium, valamint a Balassi Intézet támogatásával. Nyitófilmként Pálffy György Hukkle című alkotását vetítették. A következő napokban Mundruczó Kornél Deltáját, Goda Krisztina Kaméleonját, M. Tóth Géza Maestro című animációját, valamint Sas Tamás 9 és fél randi című nagyjátékfilmjét is láthatja a dél-koreai közönség.
Magyarország 1989. február 1-jén, a közép-kelet-európai régióban elsőként ismerte el a Koreai Köztársaságot. A két ország még abban az évben kulturális és tudományos egyezményt írt alá, mely megalapozta az együttműködést.
 
Az eltelt két évtized alatt a Koreai Köztársaság és Magyarország egyre szorosabbra fűzte kapcsolatait a politika, a gazdaság és különösen az oktatás, kultúra területén. A Hankuk Egyetemen például magyar tanszék működik, ahol eddig több mint 700 diák végzett, és közülük sokan dolgoznak Magyarországon.
 
A magyar zeneszerzők, előadóművészek is jól ismertek a távol-keleti országban, ahol a koreai Liszt Társaság és a koreai Kodály Társaság rendszeresen szervez koncerteket és előadásokat. A Koreai Köztársaságban fellépett - többek között - a Magyar Rádió Gyermekkórusa, az Állami Operaház Balettkara, az Állami Hangversenyzenekar, a Bartók Vonósnégyes, az Állami Népi Együttes, valamint a Budapest Fesztiválzenekar is.
 
Magyarországon a koreai nyelv oktatása már a diplomáciai kapcsolatok felvételének évében megkezdődött az akkori Külkereskedelmi Főiskolán. Az elmúlt húsz évben számos egyetemközi együttműködés is létrejött a humán, orvosi és műszaki tudományok terén. 2008. júliusában pedig az ELTE Bölcsészettudományi Karán koreai tanszék alakult.
 
Suh Chung-Ha, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete és Csák Ferenc, az OKM nemzetközi szakállamtitkára 2009. február 26-án megállapodott abban, hogy a két kulturális tárca kölcsönösen támogatja a diplomáciai évforduló kapcsán rendezett magyarországi és dél-koreai eseményeket.
 
A jubileumi magyar kulturális eseménysorozat részeként hétvégén a Liszt Ferenc Zeneakadémia adott nagysikerű koncertet Daeguban és Szöulban.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok