2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A magyar kormány több mint 12,5 millió forinttal támogatja Kapisztrán Szent János olaszországi szülőházának felújítását

2009. november 13.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyar kormány nevében 46 500 eurót (több mint 12,5 millió forint) ajánlott fel Kapisztrán Szent János Capestrano-ban található szülőházának felújításához. Az épület renoválásának összköltsége: 56 497 euró (mintegy 15,3 millió Ft). A tárcavezető a felajánlásról szóló nyilatkozatot ünnepélyes keretek között pénteken adta át az olasz kisváros polgármesterének, Antonio D’Alfonso-nak.
Budapest I. kerülete, mivel testvérvárosi kapcsolatban áll az olasz kisvárossal, 10.000 euróval járul hozzá a felújításhoz.
 
Az idei áprilisi földrengés Capestrano épületeiben, egyebek mellett a magyar zarándokhelyként is nyilvántartott Kapisztrán Szent János szülőházában is komoly károkat okozott.
A kisváros történelmi központjában található, 80 nm alapterületű, téglából és kőből készült Capestrano-háznak két szintje van, a földszint, illetve a padlásszint. Jelenleg az épület szerkezeti megerősítésre és belső felújításra szorul. A felső szint mennyezete, a külső nyílászárók nagyon rossz állapotban vannak. A belső vakolat sok helyen leesett, a tetőn keresztül befolyt a víz, és az ereszcsatornák tönkrementek.
A felújítási munkák keretében megerősítik a mennyezetet és a külső falakat. A ház új vakolatot kap, a városközpont hagyományait követve a színválasztásban. A nyílászárókat, ahol lehet, megjavítják, ahol nem, az eredetivel megegyező új nyílászáróval cserélik. A ház belsejében eredeti anyagok felhasználásával kijavítják a padlóburkolatot, felújítják a kemencét és a latrinát tartó falat. A két lépcsőt újra felépítik. A renoválás magába foglalja az elektromos áram bekötését, illetve az ereszcsatorna cseréjét is. A jelenlegi megrongálódott vakolat alatt falfestmény nyomait fedezték fel, ezt is restaurálni kell.
 
Kapisztrán János
 
Kapisztrán János komoly szerepet játszott a nándorfehérvári győzelem kivívásában. A csata után Hunyadi Jánossal együtt a pestis áldozata lett. Kapisztrán Jánost az egyház szentjei, és magyar nemzet hősei közé avatta. 1921 óta a budai várban felállított szobra hirdeti dicsőségét, és ő a magyar hadsereg egyik védőszentje. Halálának évfordulóján (október 23-án) Capestrano-ban minden évben megemlékezést tartanak, ahol a Szentszék mellett a bilaterális magyar nagykövetség is képviselteti magát.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok