2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar kulturális évad New Yorkban és Washingtonban 2009-ben

2009. január 19.
"Az évad programja káprázatos" - jelentette ki Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Extremely Hungary című rendezvénysorozatról szóló sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten. Az évad 10 hónapja alatt - 2009 januárjától 2009 novemberéig - több száz magyar művész több mint 120 eseményen mutatkozik be New Yorkban és Washingtonban.
Hiller István beszédében röviden összegezte, hogy az elmúlt években a tárca sikeres évadokat rendezett Európa különböző országaiban, valamint Kínában. A miniszter szerint kulturális évadot rendezni olyan ötlet és vállalkozás, amely folytatásra érdemes, az ország érdekeit szolgálja, hiszen az oktatás, a kultúra és az innováció a legfontosabb országkép-alakító eszköz. Hiller István szerint különösen igaz ez egy ilyen időszakban, amikor szinte minden a gazdasági válságról szól.

A tárca vezetője kijelentette, hogy az évad szervezésében politikai nézetektől, vallási hovatartozástól, kortól és nemtől függetlenül rengetegen működtek közre és együtt, egyesítve páratlan tapasztalatukat és tudásukat. Mindenki azért a közös célért dolgozott, hogy az évad nagyszerű legyen. "Az Egyesült Államokban kitűnő barátaink és támogatóink vannak, akik szavára sokan adnak. Ilyen Soros György és Kati Marton is" - tette hozzá a miniszter, aki köszönetet mondott a szervezőknek, a közreműködőknek és a fellépőknek egyaránt.

"Az évad 10 hónapja újfajta kapcsolat-teremtésre ad lehetőséget, valamint arra, hogy a kultúra által javítsunk az ország imázsán" - mondta a miniszter, majd hozzátette: "Az évad programja káprázatos, ami annak is köszönhető, hogy a mai magyar kulturális élet kiemelkedő személyiségei lesznek a résztvevői."

Hiller István hangsúlyozta, tudatos döntés volt, hogy New Yorkban és Washingtonban rendezik meg az évadot, ahol kifejezetten az értelmiséget, a véleményformálókat célozzák meg a programokkal. Így a szervezők szerint az évad hatása szélesebb relációban mutatkozhat majd meg.

Az évad programjairól szólva Orsós László Jakab kurátor elmondta, hogy az évadnak két fő témája van: az egyik a modernitás és a modernitás gyökerei Magyarországon, a másik pedig a hazánkban és a térségben 20 évvel ezelőtt lezajlott belpolitikai változások.

A kurátor szerint az évad nem hivatalos események láncolata lesz, hanem olyan rendezvények és művészek felsorakoztatása, amely remélhetőleg már önmagában is inspirálja a közönséget. Az évad igazi kulturális élményt kínál majd, nem csak egy estés programokat. Orsós László Jakab kiemelte, hogy az évad eseményeit meghatározó fesztiválok programsorába is sikerült beemelni.

Háttérinformációk

2009-ben az amerikai közönségnek egyedülálló lehetősége nyílik arra, hogy megismerje a kortárs magyar kultúrát a vizuális művészeti, irodalmi és előadó-művészeti programsorozat széles spektrumán keresztül. A programsorozatnak a legnevesebb New York-i és washingtoni kulturális intézmények adnak helyet. Az Extremely Hungary címet viselő, egész éven át tartó fesztivál a kortárs magyar kultúra gyökereit térképezi fel, és az elmúlt évszázadban a magyarok nevéhez fűződő újításokat és művészi alkotásokat ünnepli, amelyek közül sok az amerikai kultúrára is jelentős hatással volt.

A fesztivál az Amerika és Magyarország között régóta fennálló, szoros kulturális kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, ezen belül is kiemelten az olyan magyar, illetve magyar-amerikai művészeti megnyilvánulásokra, mint a Bauhaus, a Casablanca vagy Robert Capa és Bartók Béla munkássága, amelyek maradandó művészeti értéket képviselnek. A programsorozat párhuzamosan fókuszál Magyarország gazdag századfordulós művészeti örökségeire és olyan Európa-szerte híres kortárs művészekre és előadókra, akik az amerikai közönség körében egyelőre kevésbé ismertek. A programok a magyar kulturális élet pezsgését koncerteken, kiállításokon, operán, színházon, irodalmon keresztül közvetítik néhány könnyedebb műfaj mellett, mint amilyen pl. a magyar bajusz verseny.

A New York-i Magyar Kulturális Központ által szervezett fesztivál programjainak a két város legkiemelkedőbb helyszínei adnak majd otthont, egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.

Soros György, az Extremely Hungary fővédnöke szerint "Magyarország az elmúlt száz évben hatalmas változásokat élt meg, és innovatív kulturális eredményei éppen ezt a dinamizmust tükrözik." Kati Marton, aki Soros György mellett szintén a fesztivál védnöke, hozzáteszi: "a kortárs magyar vizuális illetve előadó-művészet, valamint az irodalom mind a modern Európa dinamikus politikai és területi változásait tükrözik, legyen szó akár az imperializmusról, a háborúkról, forradalmakról, a kommunizmusról, az Európai Unióról, vagy a szabad piacról." Csakúgy mint Soros György, Kati Marton is Magyarországon született, és egyike volt azon számos tehetségnek, akiket a 20. századi bevándorlási hullám valamelyike vitt Magyarországról Amerikába.

Programok és Események

Az Extremely Hungary változatos programsorozata sok tucat rendezvényt ölel fel kiállításoktól kezdve előadásokon, avantgárd installációkon keresztül egészen a hagyományos osztrák-magyar operabál modern újraértelmezéséig. A kulturális események mellett a fesztivál a politika hatásait is vizsgálja: a 2009-es év a vasfüggöny lehullásának huszadik évfordulója, az ehhez kapcsolódó rendezvények helyszínei a New York Public Library és a PEN World Voices Festival lesznek.

"A kommunizmus bukása óta eltelt két évtizedben Magyarország egyfajta újjászületést élt meg, Budapest igyekezett visszaváltozni "kelet Párizsává", azzá az egyértelműen páratlan kulturális színtérré, amit a századelőn jelentett, az irodalmi kávéházakkal, olyan zeneszerzőkkel, mint Bartók, és a Bauhaus kezdeteivel együtt" - fogalmaz Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója. "Az Extremely Hungary programsorozata a művészeknek ezen új generációját mutatja be az amerikai közönségnek, közülük sokakat első alkalommal."

A fesztivál 2009 januárjában veszi kezdetét a New York-i Carnegie Hallban tartandó kéthetes koncertsorozattal, amelynek változatos programja éppúgy tartalmazza Haydn udvari mesterműveit, mint Kurtág György zeneszerző New York-i debütálását is.

Tavasszal a Jewish Museum tűzi műsorra Forgács Péter Erasmus-díjas filmrendező Dunai Exodus című munkáját. A film egy eredeti felvételekből összeállított interaktív multimédia-installáció, amely két történelmi dunai utazást állít párhuzamba: az 1939-es "exodust", melynek során magyar zsidók a Dunát választották menekülőútnak, illetve az egy évvel későbbi "fordított exodust", azaz a németek szovjetek elől való menekülését, szintén a Dunán.

Ősszel az International Center of Photography falain belül egy fotókiállítás keretében mutatják be a magyar női szociofotósok ritkán látott, 1920-as és 30-as évekbeli munkáit, melyek betekintést engednek a magyar fotográfiatörténet fontos, de viszonylag ismeretlen területére. A kiállítás további részét képezik majd a fotósokat munka közben ábrázoló, két háború között készült képek.

Kiemelt New York-i programok:
  • Kortárs színdarabok a Lincoln Center éves nyári nemzetközi színházi fesztiválján;
  • Magyar zenei kabaré a Neue Galerie-ben lévő Café Sabarsky-ban;
  • A "Tűz és tűz" címmel a cigány és a fekete-amerikai zenei tradíciókat szembeállító és ugyanakkor egymást értelmező interkulturális előadás;
  • A magyar szecessziót és a legendás Zsolnay-porcelánt bemutató kiállítás a Forbes Gallery-ben;
  • Underground zenei fesztivál a New York Public Library for the Performing Arts helyszínein, fellépői a 80-as évek Kelet-Európájában aktív, forradalmi eszméket valló zenekarok, illetve mai megfelelőik;
  • Magyar kulturális mini-rendezvénysorozat a 92nd Street Y műsorán: két komolyzenei koncert, illetve előadások a magyar irodalmi és tudományos életről;
  • Tarr Béla válogatott filmjei, illetve az ő közreműködésével készült fiatal filmrendezők munkái a Museum of Modern Art-ban;
  • A II. világháború előtti magyar zsidó életet dokumentáló fotókiállítás Hogyan éltek címmel a Yeshiva University Museumban.
  • További programhelyszínek többek között a Danspace Project, a French Culinary Institute, a brooklyni Galapagos Art Space, és a Radegast Beer Hall.
A washingtoni programok:
  • Kurtág György speciálisan az alkalomra komponált műve Bartók emlékére, a zeneszerző saját előadásában a Library of Congress koncerttermében;
  • A National Gallery of Art Szépművészeti Múzeumtól kölcsönzött három mesterművet (egy El Greco- illetve egy Bronzino-festmény, és Leonardo da Vinci lovast ábrázoló bronzszobra) bemutató kiállítása;
  • Az American University (Katzen Art Gallery) kiállítása, mely Vajda Lajos, a magyar avantgárd legkiemelkedőbb alakjának munkáit állítja szembe kortárs magyar alkotók műveivel;
  • Az európai népzenei hagyományokat ötvöző Palya Bea koncertje a John F. Kennedy Center for the Performing Arts színpadán.
Szervezés

Kurátor: A rendezvénysorozat kurátora a miniszteri döntésnek megfelelően Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója. A kurátor ütemterv szerint folytatta a programok előkészítését, az aktuális szakmai egyeztetéseket és tárgyalásokat. Az évad programjainak előkészítését, tervezését a kurátor az erre a célra létrehozott Tanácsadó Testület szakértelmének és tapasztalatainak segítségével és az évad programjának egyik védnökeként felkért Kati Martonnal együttműködve végzi.

Programiroda: A Budapesti Programiroda a Balassi Intézetben 2008. február elején kezdte meg működését. Az iroda vezetője az évad kurátorának irányításával látja el az évad hazai képviseletét és a programok koordinációját, szervezését, valamint lebonyolítását.

Balassi Intézet: A Balassi Intézet feladata a kapcsolattartás a felügyeleti területtel (Oktatási és Kulturális Minisztérium), és a pontosan kialakított szakmai programterv alapján az előkészített szerződések megkötése, valamint itt zajlik az évad jogi, közbeszerzési, technikai ügyintézése.

Az évad szakmai munkája felett a szakmai felügyeletet az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára gyakorolja.

Költségvetés és szponzoráció

A program költségvetése az Oktatási és Kulturális Minisztérium költségvetésében előirányzott 700 millió Ft. A Miniszterelnöki Hivatal az évad sikere érdekében e célra 20 millió forintos támogatást nyújt. A szponzori és egyéb együttműködésekből mintegy 500 millió forintos támogatás gyűlt össze.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok