2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Magyar szobor díszíti a tokiói Aoyama sugárutat 2010-től

2009. november 20.
A Japán-Magyar Jubileumi Év keretében Csák Ferenc, az Oktatási és Kulturális Minisztérium nemzetközi szakállamtitkára pénteken szándéknyilatkozatot írt alá Masaaki Takeivel, Tokió Minato kerületének polgármesterével egy, az Aoyama sugárúton felállítandó magyar szoborról. A Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója kapcsán kiemelt kulturális eseménysorozat zajlik - "Csak tiszta forrásból" elnevezéssel - a távol-keleti országban.
Az Aoyama sugárutat az Aoyama International Street projekt keretében újítják fel 2009 és 2012 között. A sugárút környékén nagykövetségek, turisztikai és gazdasági külképviseletek, külföldi cégek és iskolák találhatók. A városrész joggal nevezhető már most Tokió nemzetközi negyedének. A felújítás során kiszélesítik a sugárutat, platánfákat ültetnek, a járdafelületet mozaikszerűen rakják majd le, s külföldi műalkotásokkal szépítik.
 
Magyarország - a most aláírt szándéknyilatkozat értelmében - egy 2-2,5 méter magas, 1 méter széles modern szobrot készít, amely a szeretetről, szerelemről, barátságról szól, s ez lesz az első külföldi alkotás, amelyet felállítanak a sugárúton.
 
Japán - Magyar Jubileumi Év
A Magyarország és Japán közötti diplomáciai kapcsolatok létesítésének 140. és újrafelvételének 50. évfordulója kapcsán rendezett Magyar-Japán Jubileumi Év keretében a japán közönség csaknem hatvan zenei, képzőművészeti, táncszínházi és gasztronómiai program révén nyerhet betekintést Magyarország kultúrájába.
 
A "Csak tiszta forrásból" elnevezésű eseménysorozat szeptemberben Magyar Hetekkel - kulturális és gasztronómiai kínálattal - vette kezdetét a tokiói Royal Park Hotelben. Az évad során eddig fellépett - többek között - a Kaláka együttes, Harcsa Veronika dzsesszénekesnő, a Musica Antiqua Corvina reneszánsz zenei együttes, valamint Szemerédy Éva népdalénekes. A kortárs magyar táncéletet pedig Frenák Pál képviselte.
 
A továbbiakban koncertet ad még a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Bartók Kamarakórus Rost Andrea operaénekesnővel, valamint Hegedűs Endre zongoraművész is.
A japán közönség külön kiállításon találkozhat a legnevesebb magyar gyermekkönyv-illusztrátorok munkáival, és konferencia eleveníti fel a Páneurópai Pikniket.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok