2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Megtévesztések az OKM nevében

2009. május 7.
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium tudomására jutott, hogy az utóbbi hetekben idős színészeket, írókat, képzőművészeket kerestek meg ismeretlenek telefonon, és - országos szakmai szervezetekre, illetve olykor a szaktárcára is hivatkozva - arról értesítették őket: több millió forintos pénzjutalommal járó "életműdíjat" vehetnek át.
A telefonálók a díj kapcsán devizaszámla-számot kértek a művésztől, hogy az "adóelőleget" előzetesen arról rendezzék, mondván, a díj euróban kerül kifizetésre. Egyben - a megtévesztés részeként - a művész valamennyi személyes adatát beolvasták a telefonba.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ezúton kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy ilyen díjat nem adományoz!

Állami kitüntetések és szakmai díjak átadásakor az OKM semmilyen körülmények között nem kér devizaszámla-számot, nincs "eljárási díj", a művésznek semmilyen pénzösszeget nem kell befizetnie. A díjak adományozása jogszabályok által meghatározott keretek között és mindig nyilvánosan történik.

A szakmai díjak átadásáról az érintettek mindig hivatalos formában (írásban), és nem telefonon kapnak értesítést. Amennyiben az írásos értesítés nem ér célt, abban az esetben a tárca ügyintézője telefonon keresi fel a díjazottat, ugyanakkor - a félreértés elkerülése végett - megadja az OKM központi számát, és kéri, hogy ezen a számon hívja vissza őt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ezúton felhívja a nyilvánosság figyelmét: ha ismeretlenek bárkinek valamiféle szakmai "életműdíjat", "kitüntetést", "jutalmat" ígérnek - hivatalos intézményekre hivatkozva - a telefonban, és ehhez elkérik a személyes adatait, számlaszámát, akkor azonnal tájékozódjon a hivatkozott intézménynél, illetve próbálja segíteni a rendőrséget a bűnözői csoport lebuktatásában.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok