2024. március 28.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

"Nagy Rajzolás" a múzeumokban

2009. október 8.
A Múzeumok Őszi Fesztiválján az ország összes régiójából mintegy százhatvan múzeum szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva, hat héten át. A rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye "A Nagy Rajzolás", amelyre október 10-én várják a vállalkozó kedvű résztvevőket.
A Múzeumok Őszi Fesztiválja programjain 160 múzeum vesz részt, és szervez a nagyközönségnek szóló rendezvényeket hét témakörbe csoportosítva. A szeptember 28-ai múzeumpedagógiai évnyitóval kezdődött programsorozat a szabadtéri múzeumok Márton-napi vigasságaival zárul november közepén. A múzeumi szakma valamennyi területét érintő témakörök a múzeumi programpaletta sokszínűségét jelzik, melyek által egy szélesebb látogatói kör megszólítására és bevonására nyílik lehetőség.
 
A fesztivál idén először kapcsolódik a "Big Draw", azaz a "Nagy Rajzolás" rendezvénysorozathoz, amelyet októberben már tizedik alkalommal rendeznek meg világszerte, több mint ezer helyszínen - könyvtárakban, galériákban, kastélyokban, múzeumokban, iskolákban, közösségi házakban, bevásárlóközpontokban.
 
Október 10-én a múzeumok saját helyszíneiken szervezik meg a programot, és invitálnak mindenkit kortól, kézügyességtől és alkotóstílustól függetlenül. A szervezők és résztvevők így kiléphetnek a megszokott keretekből, és a bevett eszközök (ceruza, festék, szén stb.) használata mellett kipróbálhatnak új anyagokat is az alkotásra, például homokot, textilt vagy akár vízpárát is! Ugyanúgy értékelik a technikailag kifinomult munkákat, mint a vad színes ötleteket: a logikátlan szívesen látott, csakúgy, mint a megszerkesztett.
A csatlakozó helyszínek megtalálhatóak a Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzetében és a www.muzeumokmindenkinek.hu oldalon.
 
Ízelítő a "Nagy Rajzolás" programjaiból
 
1014 négyzetmétert rajzolunk a Mátrában!
A Nagy rajzolás keretében a Mátrában 1014 négyzetmétert rajzolnak meg különböző helyszíneken, megadott tematika alapján. A későbbiekben ezt egységes vászonná illesztik, melyet a továbbiakban is fel kívánnak használni. A tematika a Mátrához kötődik - épített műemlékek, természeti értékek, szlovák és palóc hagyományok. Szervezett, egész napos program muzeális helyszíneken idegenvezetéssel, helyi gasztronómiai kóstolókkal. A szervezett programok Budapestről indulnak, illetve Gyöngyös és Galyatető kiindulóponttal.
 
Munkácsy street artban
A békéscsabai Munkácsy Emlékház és Munkácsy festményeinek megtekintése után az Ifjúsági Ház falaira viszik fel a fiatalok a graffiti sajátos technikájával elképzeléseiket, melyek a megtekintett képek hatására születtek bennük.
 
Kecskeméti varázsszőnyeg
A Kecskeméti Művésztelep alapításának 100. évfordulójára szervezett, több éves rendezvényciklus első eseménye alkalmából a Kecskeméti Szőnyegszövő Műhely munkásságára emlékeznek. A kamara-kiállítás megtekintése mellett a közönséget az alkotói folyamatba is bevonják. A Nagy Rajzolás keretében készítik el a résztvevők Kecskemét varázsszőnyegét a helyszínen választható legkülönfélébb technikákkal. Az alkalmi alkotók egy-egy szőnyegcsomói (rajzai) a közös óriás szőnyegen a város főterét mutatják be, hogy miként fog kinézni 100 év múlva. Egymás mellett tekinthető meg a 20. század eleji tér, korunk látványa és korunk emberének víziója a 22. századi térről.
 
A 183 km-es vonal - Alap-rajz-csere a Műcsarnok és a Miskolci Galéria között
A két intézmény együttműködve közös rajzolást szervez október 10-én. A két helyszínen egy-egy nagyméretű alkotást készítenek a látogatók, melynek kiindulópontja a két intézmény alaprajza lesz. Mindkét helyszínen elképzelik, milyen kiállítási tárgyak láthatóak ebben az időpontban a másik kiállítóhelyen, s ezeket, különféle technikákkal, megjelenítik a másik városban található épület alaprajzának egy-egy részletén. Ezzel az akcióval a két helyszínt egy 183 km-es vonallal kötik össze.
 
Rock és graffiti
A Petőfi Csarnok hátsó falának környezete évek óta elhanyagolt terület. A szervezők lehetőséget nyújtanak a fővárost mindenütt "megjelölő" graffitiseknek, hogy itt, ezen a napon kedvükre kiélhessék tehetségüket, és maradandó alkotásokkal gazdagítsák az épületet. Kérik őket, hogy a PeCsa két alapfunkciójának megfelelően a rockzene és a repülés-történet köré tervezzék elkészítendő képeiket. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeuma készítés folyamatát dokumentálni kívánja.
 
Óriásvírusok és megabacilusok
A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum azEleven tanulság című időszaki kiállításhoz kapcsolódóan aszfaltrajzolással várja a családokat a múzeum mögötti parkolóba, ahol óriás méretűre próbálják felnagyítani a mikrobák szabad szemmel nem látható világát. Rossz idő esetén az épületben készítünk plakátokat. A résztvevők a belépővel megtekinthetik az időszaki kiállítást is.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok