2024. április 19.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium eddigi intézkedései az iskolai erőszak ellen

2009. február 6.
Az oktatási és kulturális miniszter által létrehozott "Az Iskola Biztonságáért Bizottság" 2009. február 6-i ülésén megvitatta a nevelési-oktatási intézményekben megjelenő erőszakos magatartásformákkal kapcsolatban a Bizottság által elfogadott állásfoglalás és javaslatok alapján az Oktatási és Kulturális Minisztérium által tett intézkedéseket.
A Bizottság megállapította, hogy megteremtődtek a jogi és a pénzügyi feltételek ahhoz, hogy kistérségi szinten, fokozatosan kiépüljön az iskolai pszichológusi hálózat. Megjelent a szükséges jogszabály ahhoz, hogy az iskolákban és kollégiumokban megszervezzék a fegyelmi eljárást megelőző és helyettesítő vitarendezési eljárást. A regionális szinten megszervezett konferenciák keretében az érdeklődő pedagógusok, intézményvezetők tájékoztatást kaphattak arról, hogy milyen módszerekkel és gyakorlatokkal lehet megelőzni, szükség esetén kezelni az intézményi konfliktusokat. Az Oktatásfejlesztő és Kutató Intézetben megindult az a szakmai fejlesztés, amelynek keretei között hozzáférhetővé válnak mindazok a jó megoldások, amelyek már alkalmazásra kerültek az ország valamelyik nevelési-oktatási intézményében. Az érdekelt iskolák és kollégiumok partneri kapcsolatot létesíthetnek az Oktatásfejlesztő és Kutató Intézet közreműködésével olyan iskolával vagy kollégiummal, amelyben már sikeresen alkalmaznak konfliktust megelőző, konfliktust kezelő eljárásokat.

A Bizottság szükségesnek tartja, hogy erősödjön az a mozgalom, amelynek célja, hogy az iskolák és a kollégiumok - elsősorban a szülői közösségekre és a tanulói önkormányzatokra támaszkodva, valamint építve a társadalmi környezetre, bekapcsolódva a gyermek- és ifjúságvédelmi jelzőrendszerbe - létrehozzák, kiépítsék és működtessék azt az intézményi szervezeti formát, amely képes megelőzni, csökkenteni az intézményi erőszakot kiváltó helyzeteket, konfliktusokat. Indokolt az is, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium évenként adjon elismerést azoknak a nevelési-oktatási intézményeknek, amelyek elismert erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az adott nevelési-oktatási intézményben jelentősen csökkenjenek az erőszakos magatartásformák, és megoldják azokat a helyzeteket, amelyekből konfliktusok alakulhatnak ki, illetőleg szükség esetén pedig kezelik a konfliktushelyzeteket.

A Bizottság kéri a nevelési-oktatási intézmények vezetőit, pedagógusait és alkalmazottait, a szülőket és a tanulókat, diákönkormányzatokat, a közoktatási intézmények fenntartóit, a civil szervezeteket, illetve bárkit, aki egyetért a konfliktusok erőszakmentes kezelésével és részt kíván venni ennek megvalósításában, hogy regisztráltassa magát a biztonsagosiskola@ofi.hu e-mail címen.

Budapest, 2009. február 6.

Dr. Szüdi János
a Bizottság elnöke
Danielisz Béla
a Bizottság alelnöke
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok