2024. február 21.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Roma és fekete világzenével zárul a New York-i Magyar Kulturális Évad

2009. november 18.
Az Extremely Hungary – Csordultig magyar – elnevezésű New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad záró hetén új kiállítással, különleges kabaréval, tudományos tanácskozással és világzenével ünneplik a magyar kultúrát New Yorkban. Az eseményeken Hiller István oktatási és kulturális miniszter is részt vesz.
Kedden este nyílt a "Revolutionary Voices: Performing Arts in Central & Eastern Europe in the 1980s" című kiállítás a New York Public Library for the Performing Arts-ban, ahol a kelet-európai rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából mutatják be a művészetnek a politikára gyakorolt hatását. A New York-i Magyar Kulturális Intézetben szintén ezen a héten nyílik - és januárig megtekinthető - a "Budapesttől a Bauhausig" kiállítás, amelyhez kapcsolódóan szimpóziumot rendeznek a MoMA-ban. Ugyanakkor a napokban látható utoljára a Cabaret Magyar című produkció, melynek a Galapagos Art Space ad otthont.
 
A New York-i Magyar Kulturális Évad hétvégén roma és fekete világzenei programmal zárul a Peter Norton Symphony Space-ben. A "Fire+Fire" című koncert a két meghatározó kisebbség zenei kultúrájának azonosságait, illetve különbségeit mutatja be. A kifejezetten az Évad alkalmából megvalósuló projekt zenei igazgatója Melvin Gibbs, jól ismert amerikai zeneszerző, producer, zenekarvezető és előadóművész. A fellépők között olyan neveket találunk, mint David Pleasant dobos; Valerie June vokalista; Ayodele Martin Aubert gitáros. A roma világzene területéről Fatima Muhammad, Szalóki Ági és a Budapest Bár tagjai - köztük Farkas Róbert és Szakcsi Lakatos Béla - brillíroznak majd. (A programok november 19-én és 21-én zajlanak.)
 
A New York-i és Washingtoni Magyar Kulturális Évad
Az Extremely Hungary címet viselő, egész éven át tartó fesztivál során az amerikai közönségnek egyedülálló lehetősége nyílt arra, hogy megismerje a kortárs magyar kultúrát a vizuális művészeti, irodalmi és előadó-művészeti programok széles spektrumán keresztül. Emellett a rendezvény az elmúlt évszázadban a magyarok nevéhez fűződő újításokat és művészi alkotásokat is ünnepelte, amelyek közül sok az amerikai kultúrára is jelentős hatással volt.
 
Az Évad dialógust kezdeményezett egy dinamikus közép-kelet-európai országról, Magyarországról alkotott eddigi amerikai elképzelésekkel.
 
A New York-i Magyar Kulturális Intézet által szervezett, 135 eseményből álló programsorozatnak a legnevesebb New York-i és washingtoni kulturális intézmények adtak helyet. Egyebek mellett a Carnegie Hall, a Lincoln Center, a MoMA, a BAM, a Jewish Museum, a 92nd Street Y New York-ban, illetve a National Gallery, a Kennedy Center és a Library of Congress Washingtonban.
 
A sokszínű, széles kínálatából kiemelkedik az a hét program, melyet kifejezetten az Évadra állítottak össze a szervezők. Közülük a Pán-Európai Piknik, Forgács Péter: Hunky Blues, Az amerikai álom című dokumentumfilmje, illetve a Bajuszverseny, a Cabaret Magyar, az Opera Unbound, valamint a Rebel Waltz kedvező fogadtatása bizonyítja a koncepció sikerességét. A szervezők hasonlóan pozitív visszajelzést várnak a záró héten debütáló "Fire+Fire" produkciótól.
 
Az Évadot a legjelentősebb amerikai médiumok is méltatták: rendszeresen jelentek meg beszámolók a Financial Times, a The Wall Street Journal, a The New York Times, a New York Post, a The Washington Times, valamint a The Village Voice hasábjain, az összes jelentős rádióban, és számos internetes oldalon és blogon.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok