2024. április 24.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Schneider Márta: Hangulatos, ízes, színes rendezvény lesz a Múzeumok Őszi Éjszakája

2009. november 11.
Hagyományteremtő szándékkal szerveztük meg ezt a programot is – jelentette ki Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium kulturális szakállamtitkára az első Múzeumok Őszi Éjszakája programjait bemutató sajtótájékoztatón szerdán, a Néprajzi Múzeumban.
A szakállamtitkár szerint az idei nyári Múzeumok Éjszakája látogatói rekordja és a közönség évek óta visszatérő kérése volt az oka annak, hogy a tárca úgy döntött, megrendezi a Múzeumok Őszi Éjszakáját.
A szakállamtitkár elmondta, hogy az idei nyári rendezvényt az esős, viharos idő ellenére több mint 380 ezren látogatták országszerte.
Schneider Márta szerint a minisztérium arra biztatta a múzeumokat, hogy társművészeti intézményekkel fogjanak össze, és együtt szervezzenek közös programot.
 
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a sajtótájékoztatón (fotó: Gordon Eszter)
Schneider Márta kulturális szakállamtitkár a sajtótájékoztatón (fotó: Gordon Eszter)
 
Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója beszámolt arról, hogy a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik a három különböző útvonalon, 18.00-00.30 óra között közlekedő Múzeumbuszokat, valamint 16.00 óra és éjjel 3.00 óra között a BKV bármely menetrendszerinti járatát.
 
Csepeli Csaba, az AFF ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a mobilszolgáltatások következő generációja mobil alkalmazások és mobil internetes oldalak révén a Múzeumok Őszi Éjszakáján is segíti a könnyű eligazodást, ugyanis a felhasználóknak kedvezve elkészült a rendezvény mobiltelefonra optimalizált weboldala, a m.muzeumokejszakaja.hu. Csepeli Csaba elmondta, hogy a mobiltelefon alapú szolgáltatással bárhol és bármikor elérhetőek a rendezvénnyel kapcsolatos információk, valamint a látogatók egy mobiltelefonos térkép segítségével egyszerűen megtalálhatják a számukra érdekes helyszíneket.
 
Első alkalommal rendezi meg a Múzeumok Őszi Éjszakáját november 14-én az Oktatási és Kulturális Minisztérium. A rendezvény, amely a Múzeumok Őszi Fesztiválja záróeseményéhez igazodik, a nyári éjszakai programhoz hasonló rendszerben működik majd, de hangulatában alapvetően mást ígér.
A kezdeményezés hátterében a nyári Múzeumok Éjszakája rendkívüli sikere áll, illetve azok a felmérések, amelyek azt mutatják, hogy közönségigény mutatkozik évente több, "Múzeumok Éjszakája-típusú" rendezvényre.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
Az ország valamennyi régiójában több tucat múzeum szervez az érdeklődőknek programokat a szeptember 28-a óta zajló Múzeumok Őszi Fesztiváljának záró hétvégéjén, a Múzeumok Őszi Éjszakáján. Budapesten 31, vidéken 49 múzeumban lesznek meghosszabbított programok ezen a szombat estén. A rendezvényre az intézmények különleges programokkal készülnek, a múzeumok zenével, színházzal és a tánccal telnek meg, de a Márton-nap alkalmából nem maradhatnak el az ünnepre jellemző késő őszi hangulatok, ízek és illatok sem.
 
Budapesten ez a rendezvény is egységes karszalagbelépővel látogatható, amely a felnőtteknek 1300 Ft-ba, a gyermekeknek 600 Ft-ba kerül. 6 éves kor alatt a belépés ingyenes. A karszalag belépést biztosít a csatlakozott budapesti intézmények minden programjára, és feljogosít az állandó és időszaki kiállítások megtekintésére is.
Budapesten a karszalag 2009. november 14-én este 18.00 és 24.00 óra között használható fel, ám mivel ez a rendezvény egyben a Múzeumok Őszi Fesztiválja záróeseménye is, ezért számos múzeumban egész nap különleges programok zajlanak, így sok helyen azokra is érvényes lesz ez a belépő. Ezt a programfüzetben minden múzeumnál külön jelzik.
Emellett a karszalaggal rendelkező látogatók igénybe vehetik a Múzeumbuszokat és 16.00 és éjjel 3.00 óra között a BKV bármely menetrendszerinti járatát. A karszalagok megvásárolhatóak a programban résztvevő budapesti múzeumokban és helyszíneken, illetve együttműködő partnerünk, a BKV jegypénztáraiban.
Vidéken belépőjegyek az adott múzeumban vásárolhatóak.
A MÁV-START Zrt. 33%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a rendezvényre látogatóknak, mely visszaútra a belépő felmutatásával együtt érvényes.
 
Ezúton is felhívjuk a figyelmet arra, hogy műtárgyvédelmi okokból a Szépművészeti Múzeum Botticellitől Tizianóig - az itáliai festészet két évszázadának remekművei című kiállítása korlátozott számban látogatható, emiatt arra a Múzeumok Őszi Éjszakáján a bejutás nem garantált. A tárlatra óránként csupán 400 látogató tud belépni. A kiállításra való bejutás már csak helyszíni regisztrációval lehetséges. A regisztrációs kupont, amellyel meghatározott időben lehet megtekinteni a kiállítást, szombaton 17 órától lehet igényelni a múzeum előcsarnokában.
 
További információ:
 
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok