2024. április 15.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

A szülői szervezetek is támogatják Hiller István állami fenntartású iskolák létrehozásáról szóló javaslatát

2009. március 4.
Folytatódik az állami fenntartású iskolákról szóló javaslat szakmai egyeztetése. Hiller István oktatási és kulturális miniszter szerdán a szülői szervezetekkel tárgyalt. A szülői szervezetek támogatják az állami fenntartású iskolák létrehozását.
"Eredményesnek, az állami fenntartású iskolákról szóló javaslatot előbbre vivőnek tartom a mai megbeszélést, amelyen a közoktatás egy fontos aspektusának, a szülők véleményét ismerhettük meg" - számolt be Hiller István a szülői szervezetekkel folytatott tanácskozásról.

A megbeszélésen az Országos Szülői Érdekképviseleti Tanács tagszervezetei vettek részt. A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, az Országos Szülői Szervezetek Egyeztető Fóruma, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért, az Ábécé Egyesület a Gyermekekért, a Szülők Egyesülete a Gyermekekért és a Szülők a Hallássérült Gyermekekért Egyesület is támogatásáról biztosította a javaslatot, és jelezte, hogy a részletek kidolgozásában is örömmel részt vesznek.

Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter

A tárcavezető az egyeztetésen kifejtette az állami fenntartású iskolákról szóló javaslatát. Mint elmondta, az állami fenntartású iskolák létrehozásának célja az esélykülönbségek csökkentése és a szegregáció megszűntetése. A közoktatási intézmények a jelenlegi fenntartók kezdeményezésére, önkéntes alapon, az állammal való tárgyalások útján kerülhetnek állami fenntartásba. Az állami fenntartású intézmények az alapnormatíván felül állami kiegészítő normatívát kapnak, amelyet az állam mint iskolafenntartó az esélykülönbségek csökkentésére és a minőségi oktatás biztosítására fordít. Az állami fenntartású intézményekben egységes kerettanterv és pedagógiai rendszer garantálja az átjárhatóságot és a minőségi oktatást. Ugyanakkor helyi szinten a pedagógusközösség tanszabadságát megtartva alakíthatja ki a tantervet

Hiller István március 3-án a közoktatási szakszervezetekkel kezdte meg az egyeztetési folyamatot a javaslatról. A kezdeményezéssel a szakszervezetek döntő többsége - a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, a Kollégiumi Szakmai és Érdekvédelmi Szövetség, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete - egyetértett, a javaslatot támogatásáról biztosította.

A szakmai egyeztetés-sorozat március 6-án, pénteken folytatódik, amikor Hiller István az Országos Diákjogi Tanács és a Diákközéletért Alapítvány képviselőivel tárgyal az állami fenntartású iskolák létrehozásáról. Március 13-án az önkormányzati szövetségekkel egyeztet a tárca vezetője, majd március 24-én a Közoktatás-politikai Tanács tűzi napirendjére a javaslatot. A következő hetek szakmai egyeztetéseit követően az oktatási és kulturális miniszter a parlamenti ellenzéki pártokkal is tárgyalásokat kezdeményez.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok