2024. április 20.
eu2011.hu
Önkéntesség Európai Éve 2011
Átadás-átvétel
Felhasználóbarát honlap 2009-2010

Ez az oldal csak archívum, tartalma ELAVULT – kérjük, látogassák meg a tárca honlapját itt.

Ünnepi Könyvhét - Hiller István együttműködést ajánlott a Márai-program megvalósítása érdekében

2009. június 5.
Hiller István oktatási és kulturális miniszter az Ünnepi Könyvhét Szép Magyar Könyv 2008 Verseny elismeréseinek és a minőségi könyvesboltok Hermész-díjának átadó- ünnepségén a Márai-program megvalósítása érdekében együttműködést ajánlott és együttműködést kért a könyves szakma képviselőitől.
Fotó: Gordon Eszter
Fotó: Gordon Eszter
 
A tárcavezető hangsúlyozta, abban az évben, mikor Kazinczyt ünnepeljük, a magyar nyelvet fókuszba helyezzük, helyes, ha a Márai-program is bekerül a közös gondolkodásba.
 
Felhívta a figyelmet arra is, hogy újra kell fogalmazni a könyves szakma, a könyvtárak, az írók, az olvasók és az állam szerepét. Az állam nem vonulhat ki a könyvszakma életéből.
 
Mint mondta, 2010. január 1-től - amikor a Nemzeti Kulturális Alap bevételi forrását az ötös lottó járulékadójának 90 százaléka alkotja majd - a Márai-program megvalósíthatóvá válik.
 
Hiller István reményét fejezte ki, hogy a Márai-program nemcsak szándék marad, s jövőre, az Ünnepi Könyvhéten már úgy gondolhatunk rá, mint amit közös akarattal valósítottunk meg.
 
Fotó: Gordon Eszter
 
A Szép Magyar Könyv 2008 Verseny adatai
 
50 kiadó 115 könyvvel nevezett.
 
I. Különdíjak:
  • Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság elnöke különdíját a Kubassek János Útkeresők - Magyar utazók és földrajzi felfedezők című kötet nyerte el, mely a Kossuth Kiadó gondozásában jelent meg. Az elismerést dr. Bitskey Botond, a Köztársasági Elnöki Hivatal helyettes-vezetője adta át dr. Kubassek Jánosnak.
  • Bajnai Gordon miniszterelnök különdíját dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át az Osiris Kiadó gondozásában megjelent Gyurgyák János Magyarország története képekben című kötetért Kurucz Dórának, a kötet tervezőjének.
  • Az Antall József Emlékdíjat idén az Alexandra Antikvárium által megjelentetett Új Magyar Athenas című könyve nyerte el, melyet Antall György adott át Kiss Ferencnek, az Antikvárium vezetőjének.
  • Az Oktatási és Kulturális Minisztérium két alkotói különdíjat adományoz ebben az évben, melyeket dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter adott át.
  • Alkotói különdíjban részesült Kaszta Móni, a Vince Kiadó gondozásában megjelent 31 gondolat című kötet tartalmi és formai megalkotásáért. Szintén díjat kapott Major Lajos a Kerekes Gábor-Baki Péter Megfigyelések-Observations című, a Magyar Fotográfiai Múzeum által megjelentetett kiadvány létrehozásáért.
  • Demszky Gábor főpolgármester úr személyesen adta át különdíját a Bános Tibor A pesti kabaré 100 éve könyvért, amely a Vince Kiadó gondozásában jelent meg. A díjat Ducki Krzysztof, a könyv tervezője vette át.
  • A Művészeti és Szabadművelődési Alapítvány különdíját Zelnik József kuratóriumi elnök nyújtotta át a General Press Kiadó gondozásában megjelent Tótfalusi István Meseország lakói című kötetért, mely a kiadó Gyermekkönyveink sorozatában jelent meg. A díjat Takács Mari, a könyv tervezője, grafikusa vette át.
  • A Tamás László Emlékdíjat, a család által legjobbnak tartott könyvborítóért idén a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Ligeti György - Marczi Mariann - Nádler István Nádler / Ligeti című kötet borítójáért Lőrincz Anna kapta. A különdíjat Tamás László lánya, Lendvainé Tamás Ágnes nyújtotta át Lőrincz Annának.
II. Közönségdíj: (Ebben az évben is a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a Veszprém Városi Művelődési Központ kiállítása látogatóinak összesített szavazata alapján ítélték oda.)
A díjat az Alexandra Antikvárium gondozásában megjelent Új Magyar Athenas című kötet nyerte el. A kitüntető elismerést Kiss Ferenc, az Antikvárium vezetője vette át Zentai Péter Lászlótól, a Könyvfesztivál igazgatójától.
 
III. Magyar Könyvkiadók És Könyvterjesztők Egyesülésének elismerései (Barna Imre elnök úr nyújtotta át)
 
Díjak:
 
Az Ismeretterjesztő könyvek kategória:
  1. Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Kalotás Zsolt Kőrös-Maros Nemzeti Park című kötetet (Az elismerést Kehl Dóra marketingvezető vette át.)
  2. Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Kubassek János Útkeresők - Magyar utazók és földrajzi felfedezők című kötet (Az elismerést Kemény Zoltán, a könyv tervezője vette át.)
  3. Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Mandel Róbert Magyar népi hangszerek című kötet kapta (A díjat a szerző, Mandel Róbert vette át.)
A Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória:
 
Új Magyar Athenas című kötet, ami az Alexandra Antikvárium gondozásában jelent meg (A díjat Géczi Emőke, a kötet szerkesztője vette át.)
 
Szépirodalmi és ifjúsági művek kategória:
  1. Sebastian Brant A bolondok hajója című kötet, mely a Borda Antikvárium gondozásában jelent meg. (Az elismerést Kiss István, a kötet alkotója vette át.)
  2. L. Simon László Japán hajtás című kötete, mely a Kortárs Kiadó és a Fiatal Írók Szövetségének közös kiadása. (A kitüntető elismerést a szerző, L. Simon László vette át.)
Művészeti könyvek és albumok köre:
Pet'R Kovács Péter című kötet, mely a T-ART Alapítvány, illetve a Noran Kiadó 2004 közös gondozásában jelent meg. (Az elismerést Sellyei Tamás Ottó, a könyv tervezője vette át.)
 
Oklevelek:
 
Gyermekkönyvek kategória:
  1. Cseh Katalin Sárkánykórus című könyve, amely a Móra Könyvkiadó gondozásában jelent meg (Az elismerést Lonovics Zoltán, a kötet tipográfus-képszerkesztője vette át.)
  2. General Press Kiadó általi Gyermekkönyveink sorozatban megjelentetett Tótfalusi István Meseország lakói című kötet nyerte el (Az elismerést Lantos Kálmánné kiadóvezető vette át.)
A Tankönyvek kategória:
  1. Fűzfa Balázs Irodalom 12 - érettségi központú irodalomkönyvek műszövegekkel című kötet, mely a Krónika Nova Kiadónál jelent meg. (Az elismerést Szabó László műszaki vezető, tipográfus vette át.)
  2. Nemzeti Tankönyvkiadó A mi világunk sorozatában megjelent Kereszty Péter - Nagy Balázs - Nemerkényi Antal - Sárfalvi Béla Lakóhelyünk, a Föld című kötet (Az elismerést Demeter László, a kiadó középiskolai és idegennyelvű üzletágának vezetője vette át.)
Az Ismeretterjesztő könyvek kategória:
  1. Vince Kiadó gondozásában megjelent Bános Tibor A pesti kabaré 100 éve című kiadvány (Az elismerést Cseh Szilvia, a kiadó főszerkesztője vette át.)
  2. Gyurgyák János Magyarország története képekben című kötet, amely az Osiris Kiadó gondozásában jelent meg (Az elismerést Kurucz Dóra, a kötet tervezője vette át.)
  3. Alexandra Kiadó által megjelentetett Haarberg Orsolya-Erlend Haarberg Lappföld című könyv (Az elismerést Kehl Dóra marketingvezető vette át.)
  4. Athenaeum Kiadó Nemzeti Olvasókönyv című kötet (Az elismerést Rácz Julianna műszaki vezető vette át.)
Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok kategória:
  1. Katona Renáta - Kovács G. János - Papp-Váry Árpád - Sáfrány Zsuzsanna Arculat és identitás című kötet, amely az Activium Kommunikációs Tervezőiroda gondozásában jelent meg. (Barák Péter, felelős szerkesztő, tipográfus vette át az oklevelet.)
  2. Az erdészeti felsőoktatás 200 éve I-III. három kötetes könyv, mely a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara gondozásában jelent meg. (Az elismerést dr. Albert Levente általános rektorhelyettes vette át.)
Művészeti könyvek és albumok kategóriájának
  1. Ligeti György - Marczi Mariann - Nádler István Nádler / Ligeti című kötet, mely a Jaffa Kiadó gondozásában jelent meg (Az oklevelet Lőrincz Anna veszi át.)
  2. Lóránt Attila - Kálloy Molnár Péter Ablak az égen című, a The Explorer Group International Kft. gondozásában megjelent kötet (Az elismerést dr. Palkó Zsolt igazgató vette át.)
  3. Somlai Tibor Tér és idő című kötet, amely a Corvina Kiadó gondozásában jelent meg (Az elismerést Márkus Laura, a könyv tervezője vette át.)
Fakszimile, reprint és adaptált kiadványok kategória
 
Stefan Bollmann Az olvasó nők veszélyesek című kötet, mely a Scolar Kiadónál jelent meg. (Az oklevelet a Scolar Kiadó képviseletében Illés Andrea vette át.)
 
Az Oktatási és Kulturális Minisztérium ebben az évben is Hermész - díjjal jutalmazza a minőségi könyvesboltokat. A kitüntető elismerést dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át.
  1. Libri Árkád Könyváruház, Budapest (A díjat Békássy Csabáné, a Könyváruház vezetője vette át.)
  2. Family Center Líra Könyváruház Szombathely (A díjat Pál Andrea, a Könyváruház vezetője vette át.)
Ünnepi Könyvhét
 
A magyar irodalom és könyvkiadás egész Európában páratlan rendezvénye, az Ünnepi Könyvhét idén kivételes jubileumához érkezik. Nincs a kontinensen még egy olyan, a nemzeti kultúrára és az anyanyelvi irodalomra koncentráló, a szerzőket és az irodalmi műhelyeket népszerűsítő könyves rendezvény, amelyet 1929-es alapítása óta folyamatosan megrendeznek, amely az ország minden számottevő városára kiterjed, s ahol az élő magyar irodalom szinte minden alkotója az ünnepi napokon dedikáló asztal mellé ül, s találkozik olvasóival.
 
1927 pünkösd vasárnapján a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete miskolci közgyűlésén a Literatura című irodalmi folyóirat főszerkesztője, Supka Géza, a talán utolsó polihisztor egy kompletten kidolgozott javaslattal állt elő, amelynek lényege az volt, hogy a magyar irodalom, a magyar könyv népszerűsítése érdekében évenként az ország minden településén egyidőben könyvnapokat kell rendezni. Ahogy a mindenre kiterjedő javaslatban fogalmazott: "Az évnek egyik napján (...) az ország minden városában és falujában könyvnap rendeztessék, amely (...) az írót és a közönséget közvetlen kontaktusba hozza egymással, hogy ezen a napon egyszer egy évben a könyvírás és a könyvkiadás művészete is kimenjen az utcára, éspedig ingujjban, közvetlen, bohém formában".
 
A terv két évvel később vált valósággá, a Supka Géza-megálmodta Ünnepi Könyvnap 1929-ben debütált a Vörösmarty téren. A könyvhét alapítója olasz és finn mintát követett, de míg ezen országokban már csak az emlékét őrzik egy ilyen típusú rendezvénynek, a néhány évtizeddel később könyvhétté terebélyesedő magyar ünnep túlélte a XX. század minden megpróbáltatását. A kiadók és az írók a legnehezebb időszakban is kivonultak a közterekre, könyvhét volt a németek megszállta országban, a rommá lőtt fővárosban és a háborút követő diktatúra éveiben egyaránt. Egyetlenegyszer maradt csak el a könyvhét, de erre a hiátusra is jó emlékezni, hisz pontosan kifejezi a könyvhét szellemiségét: bebörtönzött pályatársaik miatt 1957-ben sem az írók, sem a kiadók nem akartak ünnepelni.
 
Az alapító előtt tisztelegve az Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Kossuth Kiadóval közösen reprint kiadásban megjelenteti a Supka Géza által szerkesztett Literatura című folyóirat első könyvnapokra megjelenő, 1929-es könyvheti különszámát.
 
A jubileumi könyvhétre, s a rendezvényhez immáron nyolc éve szervesen kapcsolódó Gyermekkönyvnapokra több mint 360 könyvheti újdonság jelenik meg.
 
Június 6-án, szombaton, a Vörösmarty téren Könyvek Éjszakája lesz, az egész teret megvilágítják, és az írók késő éjszakáig dedikáló asztalok mellett várják az olvasókat. A kiállítók és a szervezők is - Supka Géza javaslatának megfelelően - játékos, szórakoztató, bohém programok sorával várják az érdeklődőket, lesz utcabál, tánc, zene, móka, kacagás.
 
A könyvhéttörténeti vetélkedőt múlt év végén hirdették meg középiskolás diákok számára. 16 csapat jelentkezett, a selejtező céljából megadott írásbeli feladatra nyolc dolgozat érkezett, s közülük az öt legsikeresebb került a június 6-i, Vörösmarty téri döntőbe.
 
Félévszázados tradíció, hogy a magyar tipográfiai hagyományt ápoló Szép Magyar Könyv Verseny díjait és elismeréseit az alkotók az Ünnepi Könyvhét nyitónapján, június 4-én ünnepélyes keretek között vehetik át az V. kerületi Aranytíz Lovagtermében.
 
Hermész-díj:
 
1997-ben a Hermész-díjat a kiemelkedő könyvesboltok tevékenységének elismerésére alapította az Oktatási és Kulturális Minisztérium. Az elmúlt 12 évben 58 könyvesbolt nyerte el ezt a kitüntető címet a szakmai bizottság javaslata alapján. A díjazott könyvesboltok 5 évig megőrizhetik a táblát, 5 év után újra pályázniuk kell.
 
A könyvkiadás és -kereskedelem adatai azt bizonyítják, hogy elismerésre méltót produkált a hosszú éveken át nehézségekkel küzdő könyvszakma. Nem beszélhetnénk a magyar könyvpiac látványos megélénküléséről, ha a terjesztői láncok tulajdonosai, a perspektivikusan gondolkodó kiadók vezetői nem korszerűsítik, bővítik könyvárusító helyeiket. Az elmúlt években nem boltok megszűnéséről, hanem új, igényes üzletek megnyitásáról számolhatott be a sajtó. A jelentős bevásárlóközpontokban is nyíltak könyvesboltok, néhányan a Hermész-díjat is elnyerték. A 80 évvel ezelőtt meghirdetett Könyvünnep tartja színvonalát és vásárló közönségét a jelenlegi válsághelyzetben is.
 
A minőségi könyvkultúra kialakításában az államnak a piacgazdaságban korlátozott, de kis nyelvterületű országokban mégis kiemelkedő szerepe van. A jelentős programok (Olvasás Éve, Nagy Könyv verseny, 100 éves a Nyugat folyóirat stb.) támogatása mellett a kis műhelyek támogatását is fontosnak tartja az OKM. Ilyen kis műhely a könyvesbolt.
 
A minőségi könyvesbolt a kínálata és a benne dolgozók tevékenysége, hozzáállása által válik minőségivé. Utóbbiak munkájának elismerése ez a díj.
 ugyfelkapu  ujmagyarorszag magyarorszag.hu
banner_2 banner_kszk_w120 buro EUvonal
 

Nemzeti Erőforrás Minisztérium

1055 Budapest, Szalay utca 10-14.

Telefon: (+36-1) 795-1200

E-mail:

Államtitkárságok